Vijesti / Regija

vinkovci

Trovanje plinom: Istovremeni rad plinskog bojlera i kuhinjske nape umalo bilo kobno za dijete

Trovanje plinom: Istovremeni rad plinskog bojlera i kuhinjske nape umalo bilo kobno za dijete
Ilustracija

Iz OŽB Vinkovci su izvijestili da je dijete stabilno i izvan životne opasnosti

U petak, 20. studenog, policija je u jutarnjim satima provela očevid u Vinkovcima, Zagorska ulica, zbog trovanja ugljičnim monoksidom uslijed istovremenog korištenja kućnih uređaja (plinski atmosferski bojler i kuhinjska napa).

Naime, oko 21,50 sati 19. studenog, dijete je zatečeno na podu kupaonice obiteljske kuće u životnom ugroženom stanju. Prvu pomoć pružio joj je susjed, inače liječnik, a ubrzo joj je ukazana liječnička pomoć u OŽB u Vinkovcima.

Iz OŽB Vinkovci su izvijestili da je dijete stabilno i izvan životne opasnosti.

Očevid su obavili policijski službenici u suradnji s inspektorom za zaštitu od požara te djelatnikom vinkovačke tvrtke za naftu i prirodni plin.

Očevidom je utvrđeno kako je uslijed rada plinskog atmosferskog bojlera ispravnih plinskih instalacija te istovremenog rada kuhinjske nape u prostoriji kuhinje došlo do stvaranja tlaka zraka u prostoru kuće nižeg od atmosferskog tlaka, čime je posljedično došlo do povrata produkata izgaranja u plinskom bojleru natrag u prostor kuće, uslijed čijeg je dijete izgubilo stanje svijesti.

O događaju je podnijeto posebno izvješće ODO Vinkovci.

Iz policije ističu kako se ponašati u ovakvim slučajevima:
Ako primijetite za osobu da je možda otrovana ugljičnim monoksidom, što prije odvedite osobu na svježi zrak te odmah pozovite prvu pomoć.
Da bismo bili pozorni i preventivni radi uređaja koje koristimo potrebno je redovito prozračivati prostorije gdje obitavate i izbjegavajte zaključavanje kupaonice koje imate na plinskom bojleru.
Nabavite detektor ugljičnog monoksida čime možete na vrijeme otkriti opasnu koncentraciju CO-a u zraku, nemojte prethodno korištene automobile odmah ostavljati u zatvorenim garažama, najmanje godišnje angažirajte ovlaštene dimnjačare te stručne profesionalce radu provjere bojlera, peći, štednjaka i drugih sličnih uređaja koji mogu dovesti do opasnosti.
Ove informacije preporučujemo svim javnostima na znanje, no nadasve savjetujemo da potražite dodatne informacije iz drugih izvora kompetentnih stručnih i profesionalnih pripadnih struka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: PU vukovarsko-srijemska


Izdvojeno

Reci što misliš!