Vijesti / Regija

nekoliko općina izuzeci

Demografski trendovi: Slavonske županije sve više gube stanovništvo

Demografski trendovi: Slavonske županije sve više gube stanovništvo
D.M./SiB.hr

Cijela Hrvatska bori se s negativnim demografskim trendovima, a izuzetak nije Osječko-baranjska županija

Hrvatska danas broji tek nešto više od 4 milijuna stanovnika, odnosno točno 4 065 253 stanovnika, najnovija je procjena Državnog zavoda za statistiku. Apsolutno sve županije zabilježile su manji broj stanovnika u 2019. godini u odnosu na 2018., a izuzetak je jedino Grad Zagreb koji je zabilježio porast.

Slavonske županije nažalost bilježe izrazito negativne brojke pa je tako Osječko-baranjska županija zabilježila 4554 stanovnika manje u odnosu na godinu ranije, a najmanje među njima izgubila je Požeško-slavonska, 1606 stanovnika, ali je ona i udjelom najmanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velika je razlika i između rođenih i umrlih u tom periodu, pa tako OBŽ bilježi 1622 manje rođene osobe, a na toj listi jedina je lošija Primorsko-goranska županija. Pogleda li se pak udio osoba u dobi iznad 65 godina u strukturi stanovništva, Osječko-baranjska je na prosjeku od oko 19% što spada među županije s boljom strukturom stanovništva.

Pogled na pojedinačne općine i gradove otkriva kako slavonska sela teško odlijevaju negativnim demografskim trendovima pa tako gotovo sve imaju više umrlih nego rođenih u 2019. godini. Ipak, pojedine općine i gradovi su izuzezetak pa tako pa tako primjerice Orahovica, grad blizanaca, ima 53 rođene i 54 umrle općine, dok općina Voćin ima čak 18 više rođenih nego umrlih (37 rođenih naspram 18 umrlih).

U Požeško-slavonskoj pozitivniji primjer su općine Jakšić, Kaptol i Velika koje su zajedno imale 106 rođenih i 129 umrlih dok je grad Požega imao čak 143 manje rođene osobe.

Bolja slika nije ni u Brodsko posavskoj koja ima 798 manje rođenih nego umrlih od čega je u samom gradu Slavonskom Brodu čak 282 osobe manje.

Gledamo li Osječko-baranjsku županiju, Osijek ima čak 563 osobe manje rođene (819 rođenih naspram 1382 umrlih), a znatan broj umrli i mali broj rođenih bilježi se u svim selima županije što pokazuje kako stanovništvo stari i umire. Vrijedi spomenuti pojedine gradove i općine koje se koliko toliko uspjevaju boriti s negativnim trendovima. Belišće je tako zabilježilo 93 rođene osobe, a Đakovo 206. Zanimljivo, općina Semeljci ima čak 45 rođenih i samo 47 umrlih osoba, a blizu demografskoj ravnoteži su i općine Strizovjna i Viljevo koje imaju tek nešto više umrlih u strukturi općina s više od 20 rođenih osoba.

Vukovarsko-srijemska ima točno 900 manje rođenih, među tim brojkama najnegativniju sliku ima grad Vukovar s razlikom od čak 211 stanovnika.

Sve u svemu, izrazito negativne brojke u Slavoniji i Baranji govore kako su promjene nužno potrebe, a Vlada će morati dodatno pojačati nastojanja za osnaživanje projekta Slavonija i Baranja ukoliko se želi zaustaviti ove trendove.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!