Vijesti / Regija

UNOSAN BIZNIS

Neopravdano na lošem glasu! RTL u berbi konoplje - od kreme, keksa do jastuka...

Neopravdano na lošem glasu! RTL u berbi konoplje - od kreme, keksa do jastuka...

Industrijska konoplja čudesna je biljka s bezbroj namjena

Konoplja. Ali ne ona koja se mota u joint i ilegalno puši u parkiću, nego ona od koje se radi odjeća, obuća, konopi, jedra, vatrogasna oprema, torbe, kreme, ulja i keksi.

Industrijska konoplja čudesna je biljka s bezbroj namjena kažu proizvođači, ali i vrlo unosan biznis. Biljke su sada visoke dva i pol meta i spremne za žetvu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Polja konoplje zasijana u travnju prekrasnom su zelenom bojom ukrasila slavonsku ravnicu. Dva i pol metra visoka, konoplja je spremna za žetvu. Urod je odličan pa će se morati zasukati rukavi. No ovo nije indijska, već industrijska konoplja.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG RTL-a:

Vrijeme je žetve konoplje, visokoiskoristive i zdrave biljke koja ima svoju primjenu prehrambenoj industriji, idustriji tekstila pa čak i u građevini, ali u Hrvatskoj je još uvijek je tabu-tema jer ljudi smatraju kako je riječ o proizvodnji droge.

No vrijeme je i da Hrvatska razbije taj mit jer riječ je o korisnoj, ali i unosnoj kulturi. Ministarstvo poljoprivrede napravilo je prvi korak, olakšalo je poljoprivrednicima da se bave uzgojem industrijske konoplje koja nema THC-a.

"Zakonom od 25. travnja prošle godine službeno je maknuta s liste biljaka od koje se može dobiti droga tako da nema straha. Idustrijska konoplja nije droga niti se itko njome može opijati", kaže poljoprivrednik i poduzetnik Mladen Falamić.

Braća Mladen i Mario stoga su prije šest godina krenuli u posao. Otkrili su da proizvoda od konoplje ima živo čudo. Od sirovine, ulja do hrane. Sto posto biljke je iskoristivo - vrh, list, ali i stabljika i korijen. I sve je, dokazano, dobro za ljudsko tijelo.

"Kompletno je zrelo i spremno za žetvu. Iz sjemena proizvodimo ulje, proizvodimo konopljino brašno, proteine, tjestenine. Dio proteina i ulja ide u hranu za pse. Sve nutritivne vrijednosti upotrijebili smo maksimalno moguće", rekao je Falamić.

U Hrvatskoj se još uvijek mali broj poljoprivrednika odlučuje za uzgoj konoplje

No kada je riječ o proizvodima, mašta je granica jer osim hrane, koristi se i u farmaceutskoj industriji za kreme. A tu je i građevinski materijal, odjeća, obuća. Pa iako nije droga i industrijska konoplja vas može uspavati, od nje se rade i aromaterapijski jastuci.

Ipak se još uvijek mali broj poljoprivrednika u Hrvatskoj odlučuje za uzgoj konoplje. Ona je za sada ipak samo za one inovativne koji će se dosjetiti da od dijelova kombajna za kukuruz ili sijeno naprave vršilicu konoplje.

Mehanizacije za žetvu konoplje i dalje nema u Hrvatskoj u tolikoj mjeri, tako da su braća Falamić stroj sami sklapali pa čak i izrađivali određene dijelove.

Trud se isplatio pa izvoze i surađuju s cijelom Europom.

"Naravno, tu je uvijek Nizozemska, oni imaju kulturu konoplje općenito. Belgija, Luksemburg. Sada smo u pregovorima s nekim drugim zemljama, tu je Irska, Slovenija, Austrija, ukoro i Mađarska", nabraja Mladen.

A kako je konoplja i biljka koja za razliku od drugih kultura revitalizira i hrani zemlju, govore, i sljedeće godine opet će je zasijati.


Izdvojeno

Reci što misliš!