Vijesti / Regija

KRAĆA SAMOIZOLACIJA?!

Capak komentirao nova pravila za samoizolaciju

Capak komentirao nova pravila za samoizolaciju
Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Krunoslav Capak pojasnio je na koga se odnose nova pravila o kraćoj samoizolaciji te rekao kako današnje brojke nisu realne

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u razgovoru za RTL komentirao je nova pravila vezana uz koronavirus. 

Izolacija s 14 na 10 dana. Kada ova mjera stupa na snagu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao i sve preporuke i upute stupaju s momentom objavljivanja na web stranici tada počinju vrijediti i vrijede do opoziva, odnosno izrade novih mjera, nema vremenskog ograničenja. 

To znači da osoba koja je od danas pozitivna bit će 10 dana u izolaciji, jedino ako nema još neke od simptoma tipičnih za koronavirus. 

Posebne mjera su za one osobe koji imaju teški oblik koronavirusa, tešku upalu pluća, ili su hospitalizirani ili su na respiratoru, u njihovom slučaju je granica 20 dana. 

Zdravstveni djelatnici ne trebaju se ponovno testirati nakon tog razdoblja, jer u novoj stručno zdravstvenoj literaturi nakon šest ili sedam dana gubi se infektivnost te se drugi ne mogu zaraziti tijekom kontakata.

Nakon tjedan dana opet dvoznamenkasti broj zaraženih. Ponedjeljak je. Je li razlog manje testiranja vikendom ili se situacija smiruje?

- Današnja brojka je vrlo očita, jer je za vikend manje testiranja. Ne radi primarna zdravstvena zaštita i Covid ambulante. Imali smo 3100 testiranja, a zadnjih dana prije toga 5 ili 6 tisuća testiranja. Tako da je to rezultat toga, a sutra očekujemo veću brojku.

Je li realno da je u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj dvoje zaraženih?

- To nije realno, jer još prije desetak dana je bilo stotinjak, pa 80 pa 50 zaraženih. Tako da to nije realna brojka, ali vidjet ćemo sutra, pričekajmo sutrašnje rezultate. 

Međimurska je među prvim županijama ukinula maske u školama, pa su opet vraćene. U Varaždinu od sutra nisu obvezne. Je li Stožeru još neka županija najavila ukidanje maski u školama?

- To nije prvi put da lokalni lokalni stožeri uvode blaže ili strože mjere, u Međimurskoj županiji je bila odlična situacija pa je bio problem sa svadbom pa su maske vraćene. 

U kojim slučajevima u samoizolaciju ne mora cijeli razred?

- O tome se u zadnje priča, mi epidemiolozi smatramo ne treba donositi horizontalne mjere za sve. Treba ispitati situaciju. U avionima u takvim slučajevima u izolaciju idu dva reda ispred i iza zaraženog, Tako i u razredima, ali epidemiolog treba procijenit da nije bilo bliskog kontakta, ali tu isto treba biti opreza, jer se oni mnogi druže izvan škole. Epidemiolog stoga treba jako dobro ispitati situaciju i donijeti odluku ovisno o njoj.

U kojem slučaju roditelji učenika moraju u samoizolaciju?

- Ako je bio u bliskom kontaktu s COVID osobom ili ako je njegovo dijete pozitivno.

Što se tiče fakulteta smatramo da nastava treba biti online, jedino da može biti u prostorijama fakulteta tamo gdje zbog specifičnosti programa postoje vježbe, ali propisali smo epidemiološki okvir. Ono što možda zahtjeva posebnu pozornost su studentski i učenički domovi, jer mnogi nemaju odgovarajuće uvjete i to bi mogao biti problem ako se netko zarazi.


Izdvojeno

Reci što misliš!