Vijesti / Regija

krizme u doba korone

Ovaj vikend krizme u 49 župa, nadbiskup poziva da se otkažu velika obiteljska slavlja

Ovaj vikend krizme u 49 župa, nadbiskup poziva da se otkažu velika obiteljska slavlja
Davor Javorovic/PIXSELL

"Molimo Vas da na objed ne pozivate baš nikoga od rodbine i prijatelja, osim krizmanog kuma ili kume. Taj obiteljski objed neka bude isključivo u vlastitom domu, a nipošto u nekom restoran", poručio je nadbiuskup Hranić

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je dopis svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije koje su prijavile slavlje sakramenta potvrde za 19. i 20. rujna te svim delegiranim krizmateljima na navedenim slavljima. Samo ovaj vikend bit će oržano 49 krizmeni slavlja u župama diljem biskupije.

"Zbog neizvjesne epidemiološke situacije tijekom jeseni, s jedne strane, i trajnih pritisaka župnika s druge strane (koji su suočeni s neprestanim upitima roditelja i krizmanika) tražili potvrdu krizmenog termina ove jeseni, odlučili smo odrediti te ponuditi jedan vikend za sva krizmena slavlja. Odlučili smo se za 19. i 20. rujna 2020." poručio je nadbiksup Hranić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi sudionici krizmanog slavlja trebaju koristiti maske  lice za vrijeme čitavoga krizmanoga slavlja, posebno ukoliko se krizmano slavlje održava u crkvi. Obvezna je i dezinficiranje ruku.

"Neka se župnik pobrine da za slavlje sv. potvrde pripravi, uz ostalo što je potrebno, i kuglice pamučne vate (barem onoliko koliko će biti krizmanika). Vatu neka prije početka euharistijskoga slavlja natope dezinfekcijskim sredstvom i odrede jednoga poslužitelja koji će te kuglice za vrijeme mazanja sv. uljem držati u ruci, stojeći pored poslužitelja sa sv. uljem. Krizmatelj će tim kuglicama od vate dezinficirati ruke prije svakog pomazivanja pojedinog krizmanika."

Nadbiskupova poruka vezana uz obiteljska slavlja:

"Najusrdnije molim sve roditelje, krizmanike i sve vjernike da u potpunosti odustanu od uobičajenih obiteljskih slavlja prilikom sakramenta potvrde. Ako ste ih dogovorili, onda Vas zaklinjemo i molimo da ih odmah otkažete (to isto morali biste učiniti kad bismo mi otkazali krizmano slavlje). Molimo Vas da se zadovoljite jednostavnim nedjeljnim objedom u najužem obiteljskom krugu. Molimo Vas da na objed ne pozivate baš nikoga od rodbine i prijatelja, osim krizmanog kuma ili kume. Taj obiteljski objed neka bude isključivo u vlastitom domu, a nipošto u nekom restoranu. Molimo Vas da ne navlačite svojim suprotnim postupkom odium javnosti na sebe, na Crkvu i na sakrament potvrde. Svima unaprijed zahvaljujem za razumijevanje i suradnju, a krizmanicima čestitam i za njih molim da trajno surađuju sa sedam darova Duha Svetoga koje će primiti po molitvi i polaganju krizmateljevih ruku te pomazanju svetim krizmenim uljem." poručio je nadbiskup Đuro Hranić.


Izdvojeno

Reci što misliš!