Vijesti / Regija

povodom dana pobjede

Počasna plovidba broda Šokadija od Osijeka do Vukovara

Počasna plovidba broda Šokadija od Osijeka do Vukovara
MORH

Posada riječnog ophodnog broda “Šokadija” Hrvatske vojske plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježila 25. obljetnicu VRO Oluja

Obilježavajući 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, pripadnici Satnije riječnih brodova Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske isplovili su Ophodnim brodom  “Šokadija” (OB-93) iz Osijeka i stigli u Vukovar. Postrojeni na prigodno ukrašenom brodu uz počasni pozdrav, posada našeg jedinog riječnog ophodnog broda je uz zvuk brodske sirene prošla pokraj Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, iskazujući tako poštovanje prema gradu-heroju, Vukovaru.

Plovidba je započela dan ranije, 4. kolovoza kada je brod s 11 članova posade ranim jutrom isplovio iz osječke vojarne “Vrbik” te nakon više od 12 sati plovidbe Dravom te državnom granicom dužinom Dunava, uplovio u Vukovar. Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara. Zapovjednik Ophodnog broda „Šokadija“ poručnik fregate Milković Hrvoje iskazao je svoje zadovoljstvo riječima „Došli smo u Vukovar kako bismo iskazali svoj pijetet žrtvama stradalima u Domovinskom ratu, ali i kako bismo s Vukovarom i Vukovarcima podijelili radost pobjede. Veseli nas što smo na ovaj način mogli pridonijeti obilježavanju 25. godišnjice velike “Oluje”, rekao je poručnik fregate Milković te najavio novu ovakvu plovidbu od 17. do 19. studenoga 2020. povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnje aktivnosti Ophodnog broda “Šokadija” u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti provedene su u skladu s mjerama epidemijske zaštite i apelima za odgovornim ponašanjem u vrijeme COVID-19. Zbog njih, ali i zbog kiše koja je u Vukovaru padala gotovo čitav dan broj posjetitelja bio je znatno manji nego prijašnjih godina.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!