Vijesti / Regija

oglasio se đuro hranić

Đakovački nadbiskup iz izolacije: "Čini se da je virus mutirao"

Đakovački nadbiskup iz izolacije:
Davor Javorovic/PIXSELL

Nadbiskup Đuro Hranić oglasio se nakon što je 52 osobe, među kojima su časne sestre i svećenici, postalo pozitivni na koronavirus, a brojni se nalaze u samoizolaciji uključujući i njega

Iako je vodstvo i brojem velika zajednica Provincijalnoga samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa nastojala primjenjivati upute za prevenciju od zaraze Covid-19, ipak je zaraza korona virusom zahvatila više časnih sestara te samostanske zajednice, a uz to i dva slučaja u Nadbiskupskom domu i jedan slučaj svećenika, nastanjena u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

"Razumijemo da su navedeni slučajevi zaraze u srcima vjernika i građana izazvali i osjećaj nemira i zabrinutosti. Za sve molimo Svemogućeg i dobrog nebeskog Oca da ih očuva od zaraze te da im vrati mir srca koji se rađa po povjerenju u njega i njegovu ljubav.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahvalni smo Županijskom Zavodu za javno zdravstvo, epidemiolozima iz Đakova i Osijeka, Gradskom i Županijskom stožeru civilne zaštite, ravnatelju i osoblju Kliničke bolnice Osijek za svu njihovu stručnu brigu, pomoć i susretljivost. Zahvaljujem i svim zaposlenicima u našim ustanovama koji požrtvovno obavljaju svoju službu", rekao je Nadbiskup.

Među zaraženim osobama je i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. On nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na zarazu i osjeća se dobro, a hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom. Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na sv. misi u Samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te su iz Nadbiskupije zahvalili Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima.

Pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić je u subotu predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima jedne mlade sestre.

"Zbog toga i zbog našeg zajedničkog života i kontakta s nadbiskupom Marinom, pomoćni biskup je od prekjučer, a od sinoć smo u samoizolaciji i kancelar i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata te i ja zajedno s njima. U samoizolaciji su i svi ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba", dodaje Hranić.

Za razumijevanje je zamolio sve krizmanike, roditelje i kumove te sve svećenike što su na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo morali donijeti odluku o ponovnoj odgodi krizme u Župi Dobroga Pastira u Đakovu. U ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde će prema najavljenom rasporedu podijeliti delegati koji nisu imali nikakvoga kontakta sa zaraženim osobama. 

Predviđeno svećeničko ređenje dvojice kandidata na svetkovinu Sv. Petra i Pavla će biti ostvareno toga dana pod posebnim uvjetima.

"Mogu reći da smo za sada svi dobro: i oni za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni, a i mi koji smo zbog kontakta s njima u samoizolaciji. Čini se da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim. Kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti. Čini se da je i vrijeme njegove inkubacije kraće te se nadamo da neće biti novih slučajeva zaraze", rekao je dosta odvažno Hranić.

"Svima preporučujemo u molitvu sve oboljele i kod nas, i dalje po Hrvatskoj, i u svijetu. Na osobit način sve vas pozivamo da doista budemo odgovorni i oprezni te da nam se pridružite u molitvi za što skoriji potpuni prestanak pandemije", zaključio je Nadbiskup.


Izdvojeno

Reci što misliš!