Vijesti / Regija

presica županijskog stožera civilne zaštite

Danas dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji

Danas dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji
Dubravka Petric/PIXSELL

Šest pacijenata je hospitalizirano, svi su dobrog stanja

Od 74 uzoraka analiziranih u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata čak 12 je bilo pozitivno na virus COVID-19. Dvije novopozitivne osobe su s područja Osijeka i bliski su kontakti zaraženih u prethodna tri dana, dok je 10 novooboljelih osoba s područja Đakova, a riječ je o časnim sestrama iz samostana Milosrdnih sestara svetog Križa.

Epidemiološka služba je odmah po utvrđivanju novih oboljenja odredila mjeru samoizolacije za još 75 osoba, odnosno kontakata novopozitivnih, a u tijeku su žurne daljnje obrade svih kontakata, od prikupljanja uzoraka i njihove analize do određivanja samoizolacije i drugih epidemioloških mjera. U samoizolaciji su trenutno ukupno 163 osobe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na području Osječko-baranjske županije tako je od početka epidemije ukupno oboljelo 156 osoba. Od tog broja od 12. lipnja ukupno su 23 osobe bile pozitivne na virus COVID-19, od kojih je trenutno šest hospitalizirano u KBC-u Osijek, dok se većina oboljelih nalazi na kućnom liječenju.

"Šest bolesnika je hospitalizirano, dobrog su stanja, no zbog starije životne dobi i utvrđenih simptoma potrebno im je bolničko praćenje, ali nisu životno ugroženi. KBC Osijek je pojačao kapacitete, a kao i ranije spremni smo i dostupni za kontinuirano uzimanje obrisaka i dokazivanje korona infekcije", rekla je danas predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić.

Aktualna situacija na području Osječko-baranjske županije, osobito u Đakovu gdje u samostan i druge njegove objekte svakodnevno dolazi oko 300 osoba, razmatrana je danas (23. lipnja 2020. godine) na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ.

"Županijski stožer i sve stručne službe permanentno rade, a i ovom prigodom naglašavam da se sve aktivnosti u vezi sprječavanja širenja koronavirusa odlično i stručno provode. Aktualna situacija nas nije iznenadila i opet smo spremni dati kvalitetne odgovore na sve izazove", rekao je načelnik Stožer Goran Ivanović.

Podsjetio da je Stožer već donio odluku o privremenoj zabrani posjeta i izlazaka za tri doma za starije i nemoćne osobe kojima je Osječko-baranjska županija osnivač, kao i istu preporuku ostalim pružateljima socijalnih usluga. Nadalje, od sada je za medicinske djelatnike i zaposlenike te pacijente obvezno nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama, a osobama koje ih nemaju maske će osigurati domovi zdravlja.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Karlo Kožul rekao je kako je na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije registrirano 156 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih 20 u zadnja tri dana, odnosno 12 jučer.

"Ekipe Zavoda za javno zdravstvo su na terenu, svi kontakti su obrađeni i neće biti daljnjeg širenja epidemije. Međutim, najvažnije je da se svi građani i dalje pridržavaju zadanih mjera", rekao je Kožul.

"Uspješnim odrađivanjem posla u proteklim mjesecima ekipe koja su radile i rade na suzbijanju epidemije su se dokazale, pa je ključna poruka danas da nema nikakve panike. Situaciju držimo pod apsolutnom kontrolom, na vrijeme smo detektirali i žarište i osobe koje su zaražene, poznato je tko su oboljeli, s kim su bili, kako su se zarazili. Zatvorili smo za posjete županijske domove za starije i nemoćne osobe, regulirali rad KBC-a, bolnice u Našicama i domova zdravlja. Epidemiološka situacija je danas neusporedivo bolja nego što je bila prije nekoliko mjeseci. Puno je više podataka poznato o COVID-u 19, pa tako i potreba da se puno više zaštite starije osobe te nema razloga za posebne restriktivne mjere. Bitno je ponašati se odgovorno, držati socijalnu distancu, izbjegavati odlaske preko granice ako je moguće ili se prijaviti po povratku, dakle trebamo čuvati i sebe i druge ljude oko sebe", rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako se život u novim uvjetima mora nastaviti, a ne može se dopustiti novo restriktivno zatvaranja trgovina, lokala, industrije.

"Znamo kako se boriti i kako ponovno sve staviti pod kontrolu, kako se ozbiljno i odgovorno ponašati da bi i ovu bitku, kao i raniju, opet dobili".

S ponovnim širenjem epidemije i policija ponovno obavlja provjeru poštivanja mjere samoizolacije, što su u zadnja 24 sata obavili kod 90 osoba i sve su zatekli na prijavljenoj adresi.


Izdvojeno

Reci što misliš!