Vijesti / Regija

neobična pojava

Udar munje na polju kod Iloka napravio rupu od čak pet metara!

Poljoprivrednik iz Bapske kod Iloka doživio je dva puta da munja udari - u njivu i ostavi impresivno dubok krater

Ovaj se tjedan u Hrvatskoj dogodilo nešto prilično neuobičajeno. U redu, već se dulje vrijeme događa svašta neobično, ali ovo je direktno vezano uz vrijeme, odnosno nevrijeme. U mjestu Bapska u najistočnijem kutku Hrvatske nastala je rupa u zemlji – od udara munje. 

Munja je zapravo visokoenergetska električna eksplozija. Kad se stvori glavna iskra, deseci tisuća ampera sruče se kroz grmljavinski kanal, a zrak se trenutačno zagrije na oko 25 000 stupnjeva. Pregrijani zrak se eksplozivno širi i stvara se udarni val odnosno cilindar visokog tlaka koji putuje brže od zvuka. Kako se on širi, nakon desetak metara on slabi i tada ga sustiže i zvuk - grmljenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takav val ima snagu kao nekoliko kilometara dinamita i može oštetiti okolne objekte i ubiti živa bića u blizini, osobito manje životinje. Sama munja zapravo će rijetko napraviti štetu. Istraživanja pokazuju da prosječna grmljavina na udaljenosti nekoliko centimetara od samog grmljavinskog kanala stvara tlak od jedne do dvije atmosfere, od udarnog vala okolne stvari vibriraju, kuće se tresu, a čovjeku može probušiti bubnjić, slomiti kosti, čak i oštetiti organe kao što su jetra, slezena i pluća. 

Jasno je, dakle, da munja ima takvu snagu da udar u zemlju može napraviti krater. U literaturi se spominje nekoliko sličnih slučajeva, a najpoznatiji je onaj iz 1856. u Kensingtonu u američkoj državi New Hampshire u kojem se spominje rupa duboka čak 10 metara i tridesetak centimetara široka. U Texsasu je prošle jeseni grom razbio asfalt na parkiralištu, komadi su se razletjeli u krugu od petnaestak metara.

U vrtiću su nas učili da grom udara u visoke građevine, crkvene tornjeve ili nebodere bez gromobrana.

Naša je rupa nastala u oluji koja je u utorak navečer zahvatila istočnu Slavoniju, uzrokovala brojne munje i istresla 5-6 litara kiše po četvornom metru. Rupa je promjera desetak centimetara pa na prvi pogled i ne izgleda impresivno. Duboka je međutim oko 5 metara, a spaljeni dio njive velik je kao nogometno igralište. Nenadoknadiva šteta, samo jedna u nizu prirodnih katastrofa koje su nas pogodile. 

VIKEND NA KOPNU

Grmljavina će biti i sutra, ali na jugu zemlje. Kiša koja se prijepodne očekuje u dijelu Slavonije i Baranje bit će nešto slabijeg intenziteta i bez grmljavine. Barem tako snažne. Izuzev te kiše na istoku i poslijepodnevnih nestabilnosti u Dalmatinskoj zagori, subota će biti djelomice sunčana i većinom suha, te podjednako vjetrovita kao dani koji su za nama. Jutro podjednako svježe kao današnje, poslijepodne za  stupanj ili dva toplije. U nedjelju je vjerojatnost za kišu opet veća, osobito u noći na ponedjeljak kada se očekuje i njezino širenje na većinu krajeva unutrašnjosti. Bit će ipak tijekom dana dosta suhoga vremena, a temperature će biti ugodne za boravak vani.


Izdvojeno

Reci što misliš!