Vijesti / Regija

ipak se može

Ova vinkovačka tvrtka je iskoristila korona krizu i sa svojim proizvodom postala hit u Europi!

Ova vinkovačka tvrtka je iskoristila korona krizu i sa svojim proizvodom postala hit u Europi!
Ilustracija (Vijesti.hr)

Kroz manje od četiri tjedna isporučeno je više od tisuću ds barijera

Krize su često za neke prilika, pa je tako tvrtka Grad-Export iz Vinkovaca morala ili se ugasiti ili napraviti nešto novo zbog manjka posla i narudžbi. Izabrali su ono prvo te osmislili dezinfekcijsku barijeru za obuću, koja se postavlja ispred ulaznih vrata.

Potražnja je iznimna i to ponajprije na španjolskom tržištu, što je veliki uspjeh jer cijela nova ideja krenula je početkom svibnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ideja za barijeru je moja, razradili su je suradnici u tvrtki i, što je najvažnije, tržište ju je odlično prihvatilo", kazao je za Jutarnji list Petar Šimić, osnivač, vlasnik i direktor Grad-Exporta.

Na plasiranje novog proizvoda motivirala ga je potražnja za dezinfekcijskom i zaštitnom opremom, ali i pad tržišta panela za ulazna vrata u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Riječ je o otprilike 50 posto, što je izniman pad.

"Morao sam nešto poduzeti, u trenutku kad je izbila kriza s koronavirusom, pedeset posto zaposlenih u tvrtki morao sam poslati kući jer jednostavno nije bilo posla. Nikoga, međutim, od 186 zaposlenih u Grad-Exportu nisam otpustio", ističe Šimić, koji je kroz manje od četiri tjedna već isporučio više od tisuću ds barijera.

Barijera se sastoji od vakuumiranog i profiliranog PVC-a, čelične ispune, protuklizne EPDM gume i pričvršćivača, što nije nevažno jer je njezina maloprodajna cijena od 240 kuna bez PDV-a pa nadalje, ovisno o dimenzijama.

"Jedna od stvari koja se zna o koronavirusu jest da se može prenijeti i na obući jer se virus sliježe. Sigurno je da nabavom ds barijere svaki vlasnik obrta ili svaka ustanova daje do znanja da brine o zaštiti zdravlja. Vidimo, primjerice, da trgovine nabavljaju termo kamere za mjerenje temperature kupcima. Nekome to možda smeta, ali meni, recimo, kao kupcu koju ulazi u takvu trgovinu, ne smeta. Cijenim to što netko brine o mome zdravlju. U svakom slučaju, zaštitna sredstva i oprema su trend koji moramo slijediti, a preduvjet je da imate opremu koja može proizvesti takav proizvod, što moja tvrtka ima", naglasio je vlasnik Grad-Exporta.

Šimić se pohvalno izrazio o dosadašnjim naporima naše Vlade da se spase radna mjesta i ojača likvidnost privrede. Budući da je zabilježio pad prihoda od 50 posto, Grad-Export koristi Vladinu mjeru isplate plaća, tzv. minimalca.

"Država je reagirala pravovremeno na krizu koja je buknula vrlo brzo, na koju se nitko nije, niti se mogao, pripremiti jer nije znao da može nastupiti takav pad i potražnje i ponude u gospodarstvu", zaključio je Šimić za Jutarnji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!