Vijesti / Regija

bajramske čestitke

Danas započinje Bajram, islamski blagdan, a provjerili smo kako se slavi u Osijeku te što predstavlja

Danas započinje Bajram, islamski blagdan, a provjerili smo kako se slavi u Osijeku te što predstavlja
Društvo arhitekata/Projekt Islamskog centra Osijek

Ramazanski Bajram jedan je od dva najveća blagdana muslimana, a kako izgleda njegova proslava, koji su običaji te što zapravo vjernici slave ovim blagdanom?!

Današnjim danom kod muslimana diljem svijeta započinje ramazanski Bajram, a njegovo obilježavanje traje tri dana. 

Riječ je o jednome od dva najveća islamska blagdana, a pripadnici islamske vjeroispovijesti u našoj županiji svečanost proslave započeli su jutarnjom molitvom te molitvom povodom Bajrama u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Osijek. Bajramska molitva održava se u džamijama, a ove godine uz posebno pridržavanje epidemioloških mjera. Toj molitvi pristupaju samo muškarci, dok žene, majke, kćerke ostaju kod kuće te pripremaju bajramski doručak i slastice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smatra se lijepim običajem da muškarci nakon molitve posjete grobove svojih najbližih koji su preselili na Ahiret (drugi svijet), odnosno preminuli, a zatim dolaze kući darivajući posebno djecu. U krugu svojih obitelji provode prvi dan Bajrama, a najčešće uz neizostavnu bajramsku baklavu i razne pite (burek, sirnice itd.). 

Inače, ovim Bajramom muslimani obilježavaju kraj mjeseca Ramazana (deveti mjesec po islamskom kalendaru) koji se smatra odabranim, jer je u njemu počela objava Kur´ana. Tijekom cijeloga mjeseca vjernici svakodnevno poste, a post podrazumijeva suzdržavanje od sve hrane, pića, loših navika, ružnih riječi. S postom započinju prije izlaska sunca, a poste ne konzumirajući u tom periodu nikakvu hranu ni vodu sve do večeri dok sunce ne zađe , a tada se obitelji okupljaju uz iftar - večeru nakon posta. 

Stoga je postačima posebna radost okupljanje tijekom ramazanskih večeri uz iftar, a Bajram predstavlja proslavu što su uspjeli pokoriti se Božjoj odredbi i poistovijeti se s onima koji su u neimaštini, jer je bit Ramazana milosrđe, dobročinstvo i vrijeme provedeno u molitvama. 

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti upućujemo čestitke povodom Bajrama riječima: Bajram šerif mubarek olsun!


Izdvojeno

Reci što misliš!