Vijesti / Regija

stanje u gunji danas

RTL u Gunji šest godina nakon poplave: ''Mi smo tipična žrtva samovolje državne birokracije''

U proljeće 2014. rijeka Sava pokazala je koliko moćna i opasna može biti. Nasip je pukao. Bujica je nosila sve pred sobom. Kuće, životinje, ljude... Šest godina poslije slika je puno mirnija

Nasip je u potpunosti obnovljen. Straha od poplave nema. Međutim na površinu su isplivali drugi problemi koji muče mještane županjske Posavine.

Ne prođe niti jedan dan, a da se baka Vida iz Rajeva Sela čija je kuća tik uz nasip s tugom ne prisjeti trenutka kada je počela katastrofa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kako je to izgledalo kada je krenula voda preko nasipa? To je bilo... katastrofa! Odavle je voda odnijela čovjeka. Tu je bio na stazi. I tamo preko puta je žena bila u kući, nju je voda ugušila", govori baka Vida.

Vidina je kuća obnovljena kao i 95 posto drugih. No ima i onih koji su čak i danas bez svojih domova.

"Može se reći da smo mi tipična žrtva samovolje državne birokracije."

Kuća Mirsada i njegovih sestara i dalje izgleda kao prije šest godina. Iako je tužio državu i dobio spor, Ministarstvo graditeljstva ni do dana današnjeg nije ju obnovilo.

"Prije 15 mjeseci smo dobili pravomoćnu presudu u svoju korist. Zvao sam Ministarstvo graditeljstva vezano za proceduru obnove obiteljske kuće, dobio sam odgovor da su se oni interno dogovorili u Ministarstvu graditeljstva da neće donositi nikakve odluke o obnovi", kaže Mirsad Demirović

"Ostali smo na marginama"

Stoga će Mirsad nastaviti sudsku borbu za svoju kuću.

"Mi smo tu se rodili, odrasli. Bez obzira koliko će ovo trajati, nećemo odustati", jasan je Mirsad.

Najslabije razvijeni dio Hrvatske poplava je dodatno unazadila. Po namirnice mještani su išli u Brčko, u susjednu Bosnu i Hercegovinu, no zbog koronakrize sada ni to više ne mogu. Neki su morali sve graditi iz početka, poput novinara Stjepana koji je iz poplave spasio samo živu glavu i najlonsku vrećicu sa svojim novinarskim uracima.

"Prozor je bio otvoren pa sam preko balkona ušao u čamac."

Govori, Gunja je imala gotovo 4000 stanovnika, a danas oko 2500. I to su uglavnom mještani starije dobi.

"Znam neke nogometaše koji su otišli u Irsku. U Njemačkoj ih je znatno više i u Austriji koja je najbliža. Traže zaposlenje, traže posao", ističe Stjepan Bogutovac.

A gradnja Poslovne zone čeka državnu pomoć. No kako ona nije stigla, nezadovoljan je i načelnik.

"Ostali smo na marginama, iako to nisu neki iznosi koji bi bili problem za projekt Slavonija. Nama je potrebno za prvu fazu oko 9 milijuna kuna s PDV-om", ističe načelnik Općine Gunja Anto Gutić

Sada, uoči izbora i ne nadaju se pomoći, stoga će u izgradnju krenuti vlastitim sredstvima. 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!