Vijesti / Regija

više različitih subvencija

Bez obzira na COVID-19, Županija Osječko-baranjska i HBOR nastavljaju ulaganje u gospodarstvo

Bez obzira na COVID-19, Županija Osječko-baranjska i HBOR nastavljaju ulaganje u gospodarstvo
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osječko-baranjska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak započele su tijekom 2018. godine zajedničku suradnju u realizaciji kreditnih programa HBOR-a na način da Županija dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena

Osječko-baranjska županija postala je tako jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0%. Županija trenutno subvencionira kamatu kroz dva programa: Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora, za koje je osiguran kreditni potencijal od 90 milijuna kuna.

Iako je kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 imala negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, investicije na području Osječko-baranjske županije nisu stale. Naime, tijekom mjeseca travnja Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata iz kreditnih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak pozitivno je ocijenilo tri zahtjeva poduzetnika za subvencioniranjem kamate, jedan u okviru programa Poduzetništvo mladih, žena i početnika, te dva za program Investicije privatnog sektora. Ukupna vrijednosti novih investicija je 10,8 milijuna kuna, od čega kreditna sredstva iznose 6,8 milijuna kuna. Planirane investicije uključuju izgradnju proizvodne hale, kupovinu novog proizvodnog prostora kao i ulaganje u potrebne strojeve i opremu. Realizacijom ovih investicija planirano je i novo zapošljavanje koje će zasigurno pridonijeti bržem oporavku gospodarstva Osječko-baranjske županije, koja će s dva postotna poena subvencionirati kamate tijekom cijelog vremena otplate kredita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim programa HBOR-a, Osječko-baranjska županija izdvaja značajna financijska sredstva iz svog proračuna za subvenciju kamata na poduzetničke kredite i kroz druge kreditne linije. Namjera je Županije ovakvim kreditnim linijama dati snažan poticaj gospodarstvu, pomažući na taj način napore malih i srednjih poduzeća da postignu konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, ali i omogućiti kreditiranje poduzetnika početnika.

Kako bi se dodatno olakšala situacija poduzetnicima kod otplate kredita uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, Skupština Osječko-baranjska županija donijela je 23. travnja 2020. godine Zaključak o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima (moratorija). Ovim zaključkom omogućava se korisnicima subvencioniranih kredita realiziranih do 31. ožujka 2020. godine kod HBOR-a ili poslovnih banaka, odgode plaćanja obveza po kreditima odnosno moratorij u razdoblju do najduže šest mjeseci. Tijekom trajanja moratorija Županija će osim subvencije svoje kamate, podmiriti i trošak kamata jedinica lokalne samouprave koje su se uključile s dodatnom subvencijom.

Sve informacije o kreditnim linijama sa subvencioniranom kamatnom stopom kao i o mogućnostima korištenja moratorija poduzetnici mogu dobiti osobno u Upravnom odjelu za gospodarstvo, telefonom na broj 031 221 881 ili mailom [email protected]

"U vremenu koje dolazi nastavlja se neizvjesna borba za svakog poduzetnika i svako radno mjesto. Županija će i dalje biti partner svakom poduzetniku, svjesna da samo zajednički i partnerski odnos poduzetnika, lokalne zajednice i svih institucija može biti jamac opstojnosti i daljnjeg napretka poduzetništva i gospodarstva, kao i socijalnog boljitka lokalne i šire društvene zajednice", kažu u OBŽ.


Izdvojeno

Reci što misliš!