Vijesti / Regija

Snašli su se

Braća iz Rakitovice osmislila hrpu proizvoda od konoplje: ''Stigmatizirana je. Čak je smatraju opasnom drogom''

No ova konoplja to nije jer aktivne tvari, THC-a, u njoj nema. Proizvode se proteini, ulja, čajevi, ali kozmetika

Poslovanja mnogih tvrtki u koronakrizi bilježe minuse. No braća iz Rakitovice kreativnim idejama uspjeli su ublažiti poslovne gubitke.

Oni uzgajaju, kod nas još uvijek osporavanu konoplju. Ali je sami i prerađuju, imaju tridesetak proizvoda, a svoju robu izvoze u zapadne zemlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prekrasna polja konoplje zelene se dokle vam se pogled pruža. No ovo nije Indija. Ovo je Rakitovica pored Donjega Miholjca.

Braća Mladen i Mario obilaze ovogodišnji nasad. Šest godina se bave uzgojem i počeci nisu bili jednostavni.

"Konoplja je stigmatizirana do te mjere da se smatra opasnom drogom", izjavio je Mladen Falamić, uzgajivač konoplje.

 No ova konoplja to nije. Aktivne tvari, THC-a u njoj nema. Ali nema ni ogromnih gubitaka u poslovanju zbog koronakrize jer, iako Hrvatska još nije prepoznala sve prednosti ove biljke, razvijene zemlje koje traže kvalitetu, inovativnost te čistu EKO proizvodnju jesu. Stoga braća svoju robu izvoze.

"Belgija, Luksemburg, to su trenutno zemlje gdje najviše izvozimo. Austrija, Slovenija, Njemačka. To su proteini, ulja, čajevi, a ono što je specifično, to su kozmetički proizvodi", poručio je Falamić.

Na ljudsko tijelo sastojci konoplje iz ovih proizvoda mogu itekako pozitivno utjecati. I ne samo na ljude.

"Pseća hrana sa konopljom. To je naš novi proizvod koji smo proizveli prošle godine. To se poslije vidi na njegovom tijelu na mišićnoj masi, na dlaci, na ponašanju", rekao je Mario Falamić, uzgajivač konoplje.

Ideja im ne nedostaje jer konoplja se koristi u tekstilnoj, prehrambenoj, kemijskoj, farmaceutskoj pa čak i građevinskoj industriji.

 "Od sjemena možemo dobiti ulje, brašno, protein. Onda imamo stabljiku koja je oklopljena vlaknima koja se može koristiti kao građevinski materijal", izjavio je Falamić i dodao:

"Ako krenemo nabrajati proizvode, sigurno ćemo pogriješiti. Samo mašta je granica koliko se proizvoda može proizvesti od konoplje".

Braća zapošljavaju 25 ljudi, a kako bi radnike zaštitili, opasnom virusu odgovorili su na kreativan način.

Uzgajanje konoplje u doba koronakrize dalo je inovativnim mladićima još jednu ideju. Oni su stoga napravili dezinficijens sa dodatkom konoplje. Čisti ruke. Fino miriše pa možete i u večernji izlazak.

I to čim sunce zađe u slavonskoj ravnici pod zasađenom konopljom.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!