Vijesti / Regija

pet novooboljelih u Slavonskom Brodu

Vratili se s terena u Švedskoj pa im potvrdili COVID-19

Vratili se s terena u Švedskoj pa im potvrdili COVID-19
Ivica Galović/Pixell

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije koja je održana danas objavljeno je kako je zabilježeno još 5 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 na području županije. Riječ je o radnicima tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se vratili s posla u Švedskoj

Konferenciju je otvorio načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković dok je detalje o novim slučajevima pojasnio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković kazavši: „Dio testova radnika koji su pristigli iz inozemstva je gotov te imamo još 5 novooboljelih osoba, tako da je iz spomenute skupine radnika ukupno 6 oboljelih od COVID-19. Time se broj oboljelih osoba u Brodsko-posavskoj županiji popeo na 26. Sedam do osam nalaza koji su pristigli su negativni, ali još nije proteklo vrijeme inkubacije tako da će se i kod tih radnika testovi ponoviti. Ovi podaci govore, dodaje dr. Cvitković, kako se situacija može promijeniti jako brzo, tako da je za sve one koji se nalaze pod mjerom samoizolacije, potrebno da se iste pridržavaju, odnosno, da ne kontaktiraju s drugim ljudima, da ne izlaze iz samoizolacije te da se u slučaju pojave simptoma odmah jave svome liječniku ili epidemiologu. Očekuje se još pozitivnih nalaza testiranja, što ovisi kako će s situacija dalje razvijati. U tijeku je epidemiološka obrada koja će pokazati do kojih ćemo rezultata doći."- zaključio je dr. Cvitković.

Kako je rečeno već ranije, skupina od dvadesetak radnika tvrtke Đuro Đaković Montaža vratila se iz Švedske, a prvi oboljeli zabilježen je u četvrtak, dok su ostali bili u samoizolaciji i iz te skupine su današnji oboljeli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dr. Josip Samardžić, ravnatelj OB „Dr. Josip Benčević" potvrdio je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom te kazao kako je od jučer jedna osoba hospitalizirana, dok je kod ostalih u tijeku procjena njihove kliničke slike koja je sada relativno blaga. Nakon obrade i dogovora s epidemiološkom službom procjenit će se da li je i za ostale potrebna hospitalizacija. Osoba koja je jučer hospitalizirana dobrog je općeg stanja s blagom kliničkom slikom bolesti. I dr. Samardžić naglasio je kako je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje te pozvao stanovnike da budu odgovorni te da se pridržavaju propisanih mjera, pogotovo kada dolaze u Bolnicu gdje je u tijeku reaktivacija bolničkog sustava u cjelini.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković kazao je kako se u karantenskom smještaju nalazi 25 osoba od kojih se za njih 4 do 5 očekuje da će ju sutra napustiti. Tijekom posljednja 24 sata obavljeno je 652 kontrole na terenu po 10 mjera koje kontroliraju lokalni stožeri CZ  te utvrđeno 10 nepravilnosti, odnosno izdana su upozorenja za njihovo otklanjanje. Bošnjaković je demantirao informaciju koju su jučer objavili pojedini mediji kako je motoristički defile „Moto kluba „Brod" otkazan temeljem preporuke Županijskog stožera CZ. Kazao je kako Stožer nikada nije zaprimio nikakav zahtjev za odobrenje spomenutog defilea niti izdali preporuku za njegovo otkazivanje- dodao je Bošnjaković. Osobno smatra da ne bi bilo ništa sporno pri organizaciji takvog događaja s obzirom da motoristi održavaju razmak od 2 metra i imaju zaštitnu opremu.

Kazao je kako ne postoji preporuka da se u Hrvatsku ne dolazi ni od strane Nacionalnog, Županijskog ili lokalnih stožera CZ. Hrvatski građani koji žive i rade u inozemstvu mogu se vratiti u matičnu zemlju pod propisanim uvjetima, odnosno, na 72 sata radi posjete svojih obitelji u kom slučaju se moraju vratiti preko graničnog prijelaza ulaska u zemlju ili 14 dana provesti u samoizolaciji.-zaključio je Bošnjaković.

"Još jedan problem je Slavonski Brod, imamo pet pozitivnih. Danas se dalje provodi epidemiološka obrada. Radi se sve što se može. Do navečer ćemo otprilike znati situaciju", rekao je na tu temu Krunoslav Capak.


Izdvojeno

Reci što misliš!