Vijesti / Regija

PRAVOSUDNI APSURDI

Pozivao na tuču koju će "cijela država da zapamti", a Državno odvjetništvo odbacilo prijavu jer "ne potiče na nasilje"

Pozivao na tuču koju će

"Ogranizirali smo se i ima da napravimo tuču veliku, cijela država da zapamti! Ne bojimo se mi ni policije, nikoga se ne bojimo." - riječi su gospodina kojega je policija prijavila, a Općinsko državno odvjetništvo donijelo odluku da "snimka ne potiče na nasilje i mržnju"

42-godišnjak iz Ćeralija nadomak Slatine, a koji je šokirao javnost objavom videa na Facebooku iz samoizolacije, bio je priveden i policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Podsjetimo, prijavljeni je u svome videu pozivao na linč protiv svih onih koji prijavljuju kršitelje samoizolacije. 

"Evo, direktno iz karantene video poziv. Za sve one koji gledaju uživo, prenosimo: mogu oni prijavljivati nas u karanteni sve redom, ali neće dobro dočekati Uskrs, jer mi se njima isto prijetimo. Ima da bude tuče, velike tuče za Uskrs. Sjedit ćemo doma, nije problem, ali ćemo napraviti katastrofu za Uskrs, neće nitko ni u crkvu moći ući. Zapamtite, slobodno poručite svojima doma: mi sjedimo, nije problem, možete zvati policiju non-stop, svaki dan. Ogranizirali smo se i ima da napravimo tuču veliku, cijela država da zapamti! Ne bojimo se mi ni policije, nikoga se ne bojimo. Tako da znate. I svi smo se složili. Sretno! Pa vi prijavljujte policiji", izgovorio je u video, uz psovku na kraju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon kaznene prijave slučaj je došao do Općinskog državnog odvjetništva u Virovitici, a oni su prijavu odbacili. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici zaprimilo je 2. travnja 2020. kaznenu prijavu Policijske uprave virovitičko-podravske, Službe kriminalističke policije, protiv osumnjičenika da bi počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

U kaznenoj prijavi je navedeno da je osumnjičenik 19. ožujka 2020. u neutvrđeno vrijeme putem mobilnog uređaja za vrijeme dok se nalazio u samoizolaciji objavio putem Facebook mreže video zapis sadržaja u kojem je, između ostalog, pozvao na okupljanje za Uskrs, odnosno 'video poziv za sve one koji gledaju uživo, prenosimo, da koji gledaju uživo može da prijavljuju policiji nas koji smo u karanteni sve redom, ali neće da dočekaju dobro Uskrs, sigurno neće da dočekaju dobro Uskrs, jer mi se i njima isto prijetimo. Ima da bude tuče, velike tuče za Uskrs. (…)'

Provedenim izvidima utvrđeno je kako sadržaj cjelokupne snimke ne sadrži diskriminatoran sadržaj, odnosno kako snimka ne potiče na nasilje i mržnju prema određenoj skupini ljudi različitih po rasnim, vjerskim, nacionalnim ili nekim drugim obilježjima koja predstavljaju zaštićenu osnovu.

Budući da nisu utvrđena obilježja navedenog kaznenog djela, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici je rješenjem od 28. travnja 2020. odbacilo kaznenu prijavu.''


Izdvojeno

Reci što misliš!