Vijesti / Regija

vinkovačko područje krije brojne pronalaske

Sjajno otkiće: Arheolozi u Vinkovcima pronašli ostatke ratnika iz 7. stoljeća

Sjajno otkiće: Arheolozi u Vinkovcima pronašli ostatke ratnika iz 7. stoljeća
Goran Ferbezar/PIXSELL

Područje grada Vinkovaca dobro je poznato arheolozima

Vinkovački arheolozi ponovo su pronašli vrijedan arheološki nalaz. Nakon što su 2012. pronašli 45 srebrnih posuda, prije nekoliko dana na gradskom groblju u Vinkovcima pronašli su ostatke ratnika. Rijedak je to nalaz posmrtnih ostataka avarskog ratnika s pojasnom garniturom koja se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće.

Provodeći arheološka istraživanja na gradskom groblju u Vinkovcima, započeta prije pandemije koronavirusa, a nastavljena ovih dana, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, istražujući avarske grobove na koje su naišli radnici proširujući grobljanske parcele, u zidanom grobu naišli su na posmrtne ostatke avarskog ratnika s pojasnom garniturom koju se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće, što je, po riječima arehologinje Gradskog muzeja Vinkovci Anite Rapan-Papeša, vrlo vrijedan nalaz.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po njezinim riječima, do sada nije bilo nalaza avarskih grobova na tlu Vinkovaca iako se zna da su Avari boravili na ovom području.

“Kada gledamo zidani grob koji smo pronašli ispada da su Avari vidjeli kako su se Rimljani pokapali pa su napravili svoje kopije rimskih grobova”, kaže ova arheologinja specijalizirana za srednji vijek.

Osim zidanog groba, arheolozi su istražili i grob u običnoj zemljanoj raki u kojoj je pronađen ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme na području današnje Hrvatske.


Izdvojeno

Reci što misliš!