Vijesti / Regija

nove mjere

Od ponoći kretanje unutar dijela županija bez propusnica

Od ponoći kretanje unutar dijela županija bez propusnica
Dubravka Petric/Pixell

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je javnost o novostima vezanima uz epidemiju koronavirusa

U Hrvatskoj je svega 18 novo dijagnosticiranih što je najmanja brojka još od izbijanja epidemije, odnosno od 17. ožujka. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe koje su već ranije bolovale od teških bolesti.

Ukupno je 27 osoba na respiratoru, a oporavljenih je ukupno 615 što je znatan porast.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je trenutno dobar rezultat, ali s obzirom na ponašanje virusa u većem dijelu Europe, moramo biti pametni i mudri i ovaj rezultat nas ne smije pokolebati. Molim za oprez i budimo i dalje takvi", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nacionalni stožer donio je i nove odluke bitne za svakodnevni život. Tako su produžene neke mjere poput zabrane okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i sportskih i društvenih događaja. Iste su produžene za 15 dana odnosno do 4. svibnja.

Do 18. svibnja produžene su odluke o tranzitnom prometu te zabrani prelaska granice. 

Ključna odluka koja je danas donesena odnosi se na mogućnost kretanja bez propusnice unutar županije. Ranije je župan Ivan Anušić najavio kako su zatražili dopuštenje za kretanje unutar Osječko-baranjske županije. Tako će unutar županije od ponoći biti moguće kretanje bez propusnica. Odluku je još potrebno formalizirati, ali se ne očekuju problemi oko sprovođenja ove odluke. 

"Naravno ako se pojavi neko novo žarište unutar županije, onda će se moći donijeti nove odluke za tu općinu ili županiju", rekao je Božinović.

Prema riječima Krunoslava Capaka, situacija se poboljšava, ali i dalje imamo opterećenje od prije, a svi oni koji su oboljeli imali su kontakte od prije i opasnost zasigurno nije prošla.

Tako će mjere koje su trenutno na snazi etapno biti popuštane, a svaka nova mjera koja se donese i njom ukine neka postojeća odluka, detaljno će se proučavati jer svaka povećava rizik.

"Stožer će pratiti implikacije popuštanja svake mjere kako bi mogli reagirati promtno da ne dođe do nekih eksponecijalnih razina", rekao je Božinović.

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!