Vijesti / Regija

našli radnike i kvasac

Sladorana Županja počinje proizvodnju čistog etilnog alkohola

Sladorana Županja počinje proizvodnju čistog etilnog alkohola
Goran Ferbezar/PIXSELL

25.000 litara rafiniranog etilnog alkohola izlazilo je prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona prije gašenja

Zbog pandemije koronavirusom mnogi su medicinski proizvodi postali zlata vrijedni i nedostupni zemljama koje nisu samodostatne u proizvodnji kako zaštitne opreme, lijekova, pa i medicinskog alkohola bez kojega nema dezinfekcije

Uvoz ne funkcionira, jer su mnoge zemlje zabranile izvoz ovih novih “strateških” važnih proizvoda. Na sreću, šećerana (Sladorana) u Županji sačuvala je stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz melase, nusproizvoda u proizvodnji šećera iz šećerne repe već neko vrijeme se u Hrvatskoj ne proizvodi rafinirani etilni alkohol. Kao i u slučaju mnogih drugih proizvoda, domaće je istisnuo onaj jeftiniji iz uvoza.

Međutim, kriza s koronavirusom promijenila je štošta u svijetu, pa su tako i gotovo sve zemlje obustavile prodaju izvan svojih granica svih najneophodnijih proizvoda za potrebe zdravstva i zaštite, a na tom je popisu i čisti alkohol.

25.000 litara rafiniranog etilnog alkohola izlazilo je prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona prije gašenja.

“Već tri godine u Sladorani se ne odvija proizvodnja alkohola, pa je prvi zadatak bio u Županji pronaći ljude koji su nekad radili na toj proizvodnji, od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu”, rekao je za Poslovni.hr Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira.

Sada su, dodaje, u tijeku nužni radovi na pripremi strojeva za početak rada, na pogonu se provodi remont i čišćenje. Drugi problem bio je brzo nabaviti dovoljne količine kvasca, nužnog za pokretanje alkoholnog vrenja iz melase.

Proteklih dana kontaktirali su proizvođače i konačno u okolici Zagreba pronašli partnera i potrebni kvasac.

Koliko će alkohola proizvoditi, u ovom trenutku ne može procijeniti. Potražnja je velika, a prioritet će biti bolnice kojima će Viro alkohol donirati.

Izvor: Poslovni.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!