Vijesti / Regija

mjere se stežu

Od danas zabranjeno okupljanje pet osoba na istom mjestu, a obustavlja se i sav gradski i međugradski prijevoz

Od danas zabranjeno okupljanje pet osoba na istom mjestu, a obustavlja se i sav gradski i međugradski prijevoz

"Očigledno je kako će se neke stvari morati promijeniti, ali o tome u idućim danima", rekao je u uvodu župan Ivan Anušić i dodao:

"Hitno tražimo isplatu poticaja da se nastavi proljetna sjetva. Vrlo je bitno da se isplati sada jer ne smijemo zaustaviti kontinuitet".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Osijeku se priprema i veći broj dvorana za prihvat zaraženih, a zasad novo oboljelih u OBŽ nema.

"Jučer su napravljeni prvi testovi onih koji već leže kod nas i i dalje imaju prisutnost virusa", rekao je doktor Zubčić i naglasio kako su svi u bolnici visoko motivirani za prihvat bolesnika.

Liječnici i ostalo medicinsko osoblje organizirano je na način da se čim više sačuvaju i ne dovedu u opasnost.

"Sve pripremne radnje i scenariji su napravljeni i naši su djelatnici zaštićeni svo vrijeme da ne dođe do zaraze.

Rečeno je i kako je jučer napravljeno 19 uzoraka, a nastavlja se i danas. Od njih 11 nema virus, a 3 su suspektna i ponavlja se testiranje dok su ostali testovi napravljeni na onima koji su već od ranije zaraženi.

Aktivirani su i Stožeri civilne zaštite u općinama i gradovima i oni su obavezni provoditi sve mjere koje propišu nacionalni i lokalni stožer.

Jučer tijekom poslijepodneva donešene su i nove mjere i zatvorena su i igrališta i rekreacioni centri na otvorenom, a policija će strogo kažnjavati one koji se toga ne pridržavaju. Donešena je i odluka o obustavi svih ceromonija svadbe i dozvoljeno je iste održati samo u užem krugu obitelji. Slična je stvar i s pogrebima. Zaustavljen je i sav putnički prijevoz među gradovima, ali i unutar gradova, a voziti će isključivo taxi službe. Zatvaraju se i svi autobusni i željeznički kolodvori. Odluka o obustavi gradskog prijevoza na snagu stupa u ponoć.

Ladislav Bece ispred PU Osječko baranjske rekao je kako je zaprimljeno 20-ak prijava kršenja mjera samoizolacije, a za 5 osoba u različitim gradovima u županiji utvrđeno je kako krše propisanu mjeru.

"Policija će obilaziti igrališta i mjesta na kojima je zabranjeno okupljanje i tjerati ljude i kažnjavati ih ako se zadržavaju u većim skupinama", rekao je Bece.

Stožer OBŽ zatražio je i otvaranje trgovina s rezervnim dijelovima za radne strojeve i isplatu poticaja, a o tome je govorio i Matija Brlošić koji je naglasio kako je sjetva šećerne repe u tijeku, a nakon čega slijedi sjetva kukuruza. 

"Cilj je osigurati samodostatnost i proizvesti 20 posto više negoli do sad. Vrlo brzo bismo mogli to i ostvariti i konzumirati naše proizvode", rekao je Brlošić.

Izvješteno je i o stanju gospodarstva pa je tako rečeno kako zasad nema obustava većih proizvodnih pogona, a neki rade i pojačano kako bi proizveli sve potrebno.

Od danas je zabranjeno i okupljanje više od pet osoba na jednome mjestu pa makar to bile vikendice i bilo kakve druge lokacije uključujući i šetnju tih osoba. Upozoreni su i ugostitelji kako moraju ukloniti stolice ispred svojih objekata kako se iste ne bi koristile.

Mjere se pojačavaju i u narednim danima slijede još stože mjere rekao je načelnik Stožera, Goran Ivanović.

 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!