Vijesti / Regija

5G, gimnazija i ostale investicije

Sjednica OBŽ: Gradnja podvožnjaka na Čepinskoj kreće do kolovoza

Sjednica OBŽ: Gradnja podvožnjaka na Čepinskoj kreće do kolovoza
Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije danas je održana 28. sjednica Županijske skupštine na kojoj je razmatrano 14 točaka dnevnog reda. Vijećnici su, između ostalih odluka, prihvatili Izvješće župana o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine i Program poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2020. godinu.

"Naš rad u drugom polugodištu prošle godine obilježio je nastavak aktivnosti na razvojnim projektima, od priprema dokumentacija i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa do izvođenja konkretnih građevinskih radova kao što su projekti energetske obnove. Između ostalih projekata, izdvojimo I. gimnaziju Osijek za koju imamo izdanu građevinsku dozvolu i počinjemo gradnju čim Grad Osijek ispuni svoj dio ugovornih obveza, odnosno izmjesti cjevovod pitke vode. Pred izdavanjem smo građevinske dozvole za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, te odmah potom počinjemo s izgradnjom, a te dvije investicije su vrijedne više od 150 milijuna kuna. Odrađen je veliki dio poslova oko prebacivanja prostora bivšeg OLT-a u vlasništvo Osječko-baranjske županije, pa krećemo s izradom projektne dokumentacije u strateškom projektu revitalizacije brownfield područja OLT Osijek. Nastavljan je projekt besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola, kao i svi drugi projekti koji su započeli u prvoj godini mandata, pa tako i pripreme za novi Klinički bolnički centar Osijek. Započela je provedba projekta Regionalnog distribucijskog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, priprema se gradnja Srednje škole Donji Miholjac, obnova svih domova zdravlja se intenzivno radi", rekao je župan Ivan Anušić.

Naviše rasprave bilo je u početnom dijelu sjednice i pod točkom u kojoj vijećnici postavljaju pitanja i prijedloge županu. Ovoga puta učinili su to dr. sc. Nedeljko Bosanac, Marija Čačić, Saša Lamza, Željko Macanić, Marko Bogatić, dr. sc. Denis Ambruš, Željko Kovačević, Katarina Vuković Mikić, dr. sc. Mirko Pešić i Goran Soldo. Pitanja su se odnosila na uvođenje 5G mreže u Osijeku i potencijalne opasnosti te nove tehnologije na zdravlje stanovnika, zatim o županijskim potporama, pripremi projekta otvorenog proračuna, o broju, troškovima i službenim putovanjima zaposlenika Županije, prometnoj povezanosti, spremnosti općina i gradova na financiranje tretmana komaraca, stanju u kulturi, poboljšanju željezničke infrastrukture i drugo. Župan je odgovorio na sva pitanja, a izdvajamo pitanje Željka Kovačevića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Osječko-baranjska županija trenutno provodi 35 projekata energetske obnove u vrijednosti 116 milijuna kuna u cijeloj županiji. U Gradu Osijeku jedan je već završen, a četiri se još provode. Njihova vrijednost je 40 milijuna kuna, a očigledno je da po pitanju tih projekata sve ide po planu i u rokovima obzirom da ih Županija provodi samostalno. No, što se događa s Prvom gimnazijom, već neko vrijeme imamo građevinsku dozvolu, zašto radovi ne krenu? Što se događa s Gospodarskim centrom, u kojoj je on fazi", upitao je Kovačević.

"Na sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka prije nekoliko dana donesena je odluka o alokaciji 15-ak milijuna kuna u ITU sustavu s jedne pozicije na drugu, i to bez suglasnosti upravljačkog tijela. Gradsko vijeće je pogrešno informirano te je potvrdilo prijedlog Grada Osijeka da se ta sredstva maknu iz projekta Gospodarskog centra na druge projekte. Odluku ćemo uputiti Ministarstvu uprave na ocjenu i dokazati da nije valjana, kao i da je štetna. Naime, Osječko-baranjska županija je projekt Gospodarskog centra započela s Gradom Osijekom, te smo spremni za prvu fazu vrijednu 30-ak milijuna kuna, izgradnju hala, čime bi počela izgradnja novog modernog sajamskog prostora. Prenamjenom tih sredstva Grad Osijek je doveo u pitanje projekt čiji je i sam sudionik. Isto tako postoji problem s početkom izgradnje I. Gimnazije jer Grad Osijek nije ispunio svoj dio obveza, pa ne možemo početi gradnju iako imamo osigurana sredstva", istaknuo je župan Ivan Anušić. Naglasio je kako je indikativno zašto se Grad nezainteresirano ponaša u tako vrijednim projektima na području grada Osijeka.

Dobre vijesti župan je donio o izgradnji podvožnjaka u Ulici Leopolda Mandića, najavio dolazak resornog ministra Butkovića i skore radove jer građevinska dozvola vrijedi do kolovoza.

Iz vijećničkih klupa došla je inicijativa o sufinanciranju brže željezničke veze sa Zagrebom, preko Đakova i Slavonskoga Broda ali i pitanje o isplativosti Zračne luke Osijek. Ni župan nije zadovoljan rezultatima i brojem letova i putnika, najavljuje ozbiljne razgovore u Ministarstvu prometa o tome što dalje jer Zračna luka mora biti u funkciji gospodarstva. 


Izdvojeno

Reci što misliš!