Vijesti / Regija

policija upozorava na prevare

Novi naivac na društvenim mrežama: Baranjac uplatio novac, ali pozajmicu nije dobio

Novi naivac na društvenim mrežama: Baranjac uplatio novac, ali pozajmicu nije dobio
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija upozorava kako su ovakvi slučajevi česti i poziva građane da ne nasjedaju na njih

Jedan od brojnih sličnih oglasa kakvi se mogu susresti na društvenim mrežama bio je dovoljan mamac za 53-godišnjeg Baranjca iz Duboševice.

"Trebate brzo novac, javite se u inbox", i slične poruke kakve se susreću po komentarima na brojnim stranicama, privukle su još jednu osobu koja je u pokušaju da dođe brzo do novca, u konačnici ostala bez njega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 26. siječnja do 19. veljače Baranjac je na društvenoj mreži kontaktirao nepoznatu osobu koja je putem Internet oglasa nudila brzu financijsku pomoć.  

U svrhu isplate novčane pozajmice, 53-godišnjak je nepoznatoj osobi u više navrata uplatio više od tri tisuća kuna za takozvane troškove obrade zahtjeva i slično. Nažalost, pozajmicu na kraju nije dobio, a uobičajeno, profili osoba koje su izvršile prevaru, ubrzo nestaju, a u trag im je teško ući jer koriste brojne bankovne servise van Hrvatske.     

Baranjac je u konačnici sve prijavio policiji koja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće.

Ne posuđujte novac od nepoznatih pravnih ili fizičkih osoba putem Interneta

U više navrata policija je zaprimila prijave građana koji su temeljem oglasa na internetskim stranicama stupili u kontakt s njima nepoznatim osobama te s njima komunicirali putem elektroničke pošte, nakon čega su putem internetskog bankarstva uplatili određene iznose za kupnju željenih proizvoda ili posudbu novca.

"Kako ne biste postali žrtva prevaranta, savjetujemo Vam da olako ne prihvaćate  neprovjerene oglase, odnosno najbolje bi bilo da na adekvatan način provjerite oglašivača i sadržaj oglasa, neposrednim uvidom na lokaciji i neposrednim kontaktom s prodavateljem te provjerom osoba ili tvrtki koje nude različite financijske pakete, a kako ne bi postali žrtva prijevare", upozoravaju iz Policije.


Izdvojeno

Reci što misliš!