Vijesti / Regija

pravac tržnica!

Eko hrana nije IN - Građani radije kupuju "lijepo" voće i povrće u trgovačkim centrima

Hrvatska je ispod europskog prosjeka po proizvodnji eko hrane, zbog čega su i potpore za takvu proizvodnju znatno izdašnije

Unatoč tomu, kupci uglavnom zbog ubrzanog načina života češće u kupovinu idu u trgovačke lance nego na tržnice.

Austrija prednjači s više od 24% eko proizvodnje. Slijede Estonija i Švedska s oko 20%. Hrvatska je na sedamnaestom mjestu s manje od 7%.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eko hrana je skuplja, ali sigurnija, kvalitetnija, zdravija, a po regulativi Europske unije strogo su postavljena pravila i analize kako bi se dobio certifikat, što naši eko proizvođači poštuju i podržavaju.

Na pitanje da li u eko proizvodnji ima i onih koji nešto muljaju, eko proizvođač Marica Završki odgovara da u svakom žitu ima kukolja.

''Trebaju imati nadzor i trebamo kod ljudi steći povjerenje''.

Ministarstvo je više nego udvostručilo poticaje za eko proizvodnju u odnosu na konvencionalnu. Ipak, sami poticaji nisu dovoljni ako ljudi nisu osviješteni o važnosti zdrave hrane koja, uz to treba i mjesta za uzgoj.

"Mora se najmanje imati od 4 do 5 hektara", kazao je Ivica Čes iz OPG-a "Čes" iz Laslova.

Ali ne samo da zdravije znači mršavije, već odlazak na tržnicu ima svoje tradicionalne čari. Cjenkanje i ugodno ćaskanje s prodavačicama.

Izdvojeno


Reci što misliš!