Vijesti / Regija

NOVE OBITELJSKE MIROVINE

Novim zakonskim izmjenama mijenja se obiteljska mirovina - 50% supružnikove plus vlastita

Novim zakonskim izmjenama mijenja se obiteljska mirovina - 50% supružnikove plus vlastita
Grgo Jelavic/PIXSELL

Novi model ima za cilj spriječiti siromaštvo u starosti

U finišu zakonske izmjene koja će starijima koji nemaju primanja donijeti nacionalnu mirovinu, kreće izrada još jednog modela koji treba spriječiti teško siromaštvo u starosti, piše u petak Večernji list.

Obiteljsku mirovinu najčešće prima supruga preminulog jer je njezina mirovina manja i to odričući se vlastite mirovine i primanjem 70 mirovine preminulog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječno su to pak mirovine tek u iznosu 2053,70 kuna, a što je znatno ispod granice siromaštva koja iznosi 2500 kuna za samca.

"Kao hitno rješenje tražimo da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70% na barem 85%, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50 posto mirovine preminule partnerice ili partnera, i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine", kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za Večernjak.

Primjerice, pomnoži li se 25 godina staža preminulog partnera sa 67,97 kuna koliko trenutačno iznosi aktualna vrijednost mirovine (AVM) odnosno prosječna vrijednost mirovine za jednu godinu mirovinskog staža, to je 1699, a pola od toga 845,50 kn, iznos je za koji bi se uvećala mirovina udovice. Za 35 godina pokojnikova staža to je uvećanje od 1189 kuna. AVM se, inače, usklađuje dvaput godišnje, donosi Večernji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!