Vijesti / Regija

Lijepa gesta

Policajka iz Pitomače platila kaznu umjesto žene lošeg imovinskog stanja

Policajka iz Pitomače platila kaznu umjesto žene lošeg imovinskog stanja

Policijska službenica Policijske postaje Pitomača Dijana Šimeta prilikom obavljanja redovitog policijskog posla i rješavanja službene pošte dana 29. siječnja dobila je na zaduženje predmet vezan za istek osobne iskaznice na ime 39-godišnje ženske osobe sa šireg područja Pitomače kojoj je osobna iskaznica istekla 22.07.2019.godine.

Kako je temeljem čl. 5. st. 1. t. 3 Zakona o osobnoj iskaznici spomenuta osoba bila dužna podnijeti zahtjev za izradu nove osobne iskaznice u roku od 15 dana , a što ista nije učinila, za njezin propust slijedila joj je novčana kazna od 500 kuna.
 
Nakon što je policijska službenica došla na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i ukazala joj na njezin propust i novčanu kaznu koja bi mogla uslijediti zbog neishodovanja nove osobne iskaznice od iste je dobila i saznanja o njezinoj teškoj financijsko imovinskoj situaciji te kako joj izrada nove osobe iskaznice predstavlja problem i dovodi u pitanje egzistenciju.  
 
Policijska službenica vidjela da će 39-godišnjakinja obzirom na njezinu financijsku situaciju teško napraviti osobnu iskaznicu na vrijeme, sačinila je Naredbu o određivanju preuzete obveze kojom se određuje posebna obveza otklanjanja posljedica prekršaja a što se u konkretnom slučaju sastoji od produljenja osobne iskaznice temeljem čl. 109.b Prekršajnog zakona, odnosno 39-godišnjakinji je izdala naredbu kojom se obvezuje da u roku od 15 dana podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice čime će ispuniti obvezu i na taj način izbjeći pokretanje prekršajnog postupka.
 
Nakon povratka u policijsku postaju policijska službenica je u konkretnom slučaju upoznala svog nadređenog te je zatražila dozvolu da ista u svom trošku uplati uplatnicu za izdavanje nove osobe iskaznice na ime 39-godišnjakinje kako ne bi u slučaju pravovremene uplate dodatno dobila novčanu kaznu od 500 kuna, što bi za tu obitelj predstavljao još veći problem.
 
Po odobravanju policijska službenica je uplatila troškove izrade nove osobne iskaznice nakon čega je uplatnicu odnijela na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i obavijestila ju o mogućnosti izrade nove osobne iskaznice jer su troškovi izrade uplaćeni ali joj nije rekla da je ona uplatila novac u njezino ime već je rekla da je uplaćeno ispred Policijske postaje na što je ista emotivno reagirala i zahvalila se.
 
Narednog dana 39-godišnjakinja je došla u Policijsku postaju Pitomača gdje je podnijela zahtjev za izradu nove osobe iskaznice te se svima zahvalila na lijepoj gesti, međutim nije doznala tko je izvršio uplatu za izradu nove osobne iskaznice.


Izdvojeno

Reci što misliš!