Vijesti / Regija

zločinačko udruženje

Policija uhitila 36 osoba zbog krijumčarenja duhana: Zaradili 7,3 milijuna kuna

Policija uhitila 36 osoba zbog krijumčarenja duhana: Zaradili 7,3 milijuna kuna
PU osječko-baranjska

Kriminalističkim istraživanjem u suradnji sa Carinskom upravom oduzeto je ukupno 13 vozila koja su služila za prijevoz sitno rezanog duhana.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko – baranjske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, i suradnji s policijskim službenicima PU virovitičko-podravske, PU bjelovarsko-bilogorske i PU vukovarsko-srijemske, prekjučer, 22. siječnja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36 osoba.

Kriminalističko istraživanje provedeno je zbog osnove sumnje da su u vremenu od kolovoza 2019. godine do siječnja 2020. godine počinili kaznena djela „Zločinačko udruženje„ iz članka 328. stavak 1. Kaznenog zakona, „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz članka 329. stavak 1. Kaznenog zakona, a u svezi kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz članka 264. stavak 1. Kaznenog zakona. Sitno rezani duhan krijumčarili su s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije na područje grada Osijeka, gdje su ga prodavali krajnjim kupcima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prevedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su dva počinitelja okupili i povezali u zajedničko djelovanje 34 osobe, poradi kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, protivno odredbi članka 90. stavka 1. Zakona o trošarinama i bez ovlaštenja za opisanu djelatnost u navedenom periodu.

Počinitelji su s četiri dobavljača sitno rezanog duhana dogovorili kontinuiranu nabavu velikih količina duhana sa područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Za nabavu i usitnjavanje duhana angažirali su tri osobe dok su za prijevoz sitno rezanog duhana angažirali šest osoba. Organizirali su i šest osoba za prihvat i skladištenje sitno rezanog duhana, a za daljnju preprodaju sitno rezanog duhana krajnjim kupcima još 12 osoba. U navedenom periodu neovlašteno su prodali više od 8500 kilograma sitno rezanog duhana, a policijski službenici pronašli su kod njih više od 770 kilograma duhana u listu, 100 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za usitnjavanje duhana u listu, ovlaživače zraka i novac, dok su veće količine duhana zaplijenjene od počinitelja i prilikom primopredaje. Opisanom djelatnošću, počinitelji su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 7,3 milijuna kuna. Kriminalističkim istraživanjem u suradnji sa Carinskom upravom oduzeto je ukupno 13 vozila koja su služila za prijevoz sitno rezanog duhana.

Počinitelji su predani pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske.


Izdvojeno

Reci što misliš!