Vijesti / Regija

gost rtl-a danas

Ministar Horvat o Đuri Đakoviću: ''Nećemo braniti isključivo svako radno mjesto, nego očuvati kompaniju''

Đuro Đaković sada ima 1000 radnika, a taj bi se broj u budućnosti mogao smanjiti na 700

Premijer Andrej Plenković u Slavonskom Brodu obišao je tvrtku Đuro Đaković s ministrima Zdravkom Marićem i Darkom Horvatom. Sastali su se s predstavnicima nove Uprave posrnulog poduzeća u kojem se proizvode i vojna oklopna vozila Patria, a čiji radnici još čekaju svoje plaće za prosinac. 

U razgovoru za RTL Danas ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da radnicima Đure Đakovića i danas može pogledati u oči jer su ispunjena sva tri obećanja koja im je dao prije mjesec i pol dana: isplata zaostalih plaća do prosinca, nova uprava i financijska konsolidacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dali smo tri plaće radnicima, isto tako smo u 60-ak dana odabrali perspektivne, mlade ljude koji su počeli i stasali u samom Đuri Đakoviću, dali im priliku da budu menadžment i vode ovaj proces restrukturiranja te im dali čovjeka koji 20 godina radi, kao perspektivu da u sinergiji mladosti i iskustva dovedemo Đuru Đakovića na pravi put. Današnjim potpisom ugovora Uprave i HPB-a osigurana je i prva financijska omotnica od 150 milijuna kuna, a osigurat će se plaćanje dobavljača i dugova državi te nabava materijala za dovršetak tri bitna ugovora koja nisu dovršena. Iz naplate ta tri ugovora očekuje se dodatna likvidnost od oko 128 milijuna kuna negdje potkraj četvrtog mjeseca", kazao je Horvat. 

Dodao je kako će uskoro stići i nova omotnica od 150 milijuna kuna koja bi trebala "dati perspektivu u kratkoročnom, a možda i dugoročnom sustavu da bi se osigurala nabava materijala za nove ugovore s avansnim plaćanjem".

Radnici još čekaju plaću za prosinac, a Horvat kaže da će nju dobiti idući tjedan: "Danas je bio potpis ugovora, u ponedjeljak je aktivacija, a tijekom sljedećeg tjedna isplata plaća".

Đuro Đaković sada ima 1000 radnika, a taj bi se broj u budućnosti mogao smanjiti na 700.

"Stao sam pred radnike, pred sindikat, ali i novi menadžment i odlučilo se da nećemo braniti isključivo svako radno mjesto, nego očuvati kompaniju. Jednim kvalitetnim programom restrukturiranja kroz šest mjeseci vidjet ćemo postoji li ptoreba za smanjenjem broja radnih mjesta, možda za nove, kvalitetne kadrove, za novu tehnologiju, kako bi Đuru Đakovića osposobili za tržišnu utakmicu. Moramo jasno odrediti koji dio Đure Đakovića mora biti upotrijebljen za servisiranje i opremanje borbenih vozila za potrebe Hrvatske vojske. Banke i druge industije danas ne financiraju vojnu industriju pa se mora razdvojiti koji je dio komercijalni, a koji za potrebe HV-a", kazao je Horvat.


Izdvojeno

Reci što misliš!