Vijesti / Regija

Pravovremeni i koordinirani pristup tretiranju komaraca

Anušić: ''Problemi s komarcima kao prošle godine više se ne smiju dogoditi''

Anušić: ''Problemi s komarcima kao prošle godine više se ne smiju dogoditi''
OBŽ

Župan Anušić je posebno naglasio kako već sada treba početi s aktivnostima na rješavanju problema s komarcima

Sedam aktualnih tema bilo je na dnevnom redu sastanka župana Ivana Anušića s gradonačelnicima i načelnicima Osječko-baranjske županije, održanom jučer (23. siječnja 2020. godine) u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije.

Uvodno izlaganje iznio je župan Anušić o ostvarenim i planiranim projektima Osječko-baranjske županije, a potom je web platformu za promociju turizma Osječko-baranjske županije te Informacijski sustav u sportu predstavila pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić govorila je o ulozi lokalne samouprave u provođenju mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Tomislav Barbarić o informacijsko-komunikacijskoj platformi SPUR-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Član Uprave EKOS-a Zoran Pandža prezentirao je izradu studijsko-projektno-tehničke dokumentacije Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, dok su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević predstavili aktualne javne pozive i natječaje Osječko-baranjske županije.

Župan Anušić je posebno naglasio kako već sada treba početi s aktivnostima na rješavanju problema s komarcima. Naime, prošlogodišnja najezda komaraca više se ne bi smjela ponoviti, pa će se u tom cilju o prevenciji i borbi protiv komaraca još detaljnije razgovarati na sljedećoj koordinaciji. Do tada svi načelnici i gradonačelnici trebaju pripremiti planove i osigurati sredstvima za tu namjenu jer se ove godine ne može očekivati financijska pomoć kao lani kada je pet milijuna kuna odobrila Vlada RH nakon intervencije Osječko-baranjske županije.

premazivanje stoke naftom
Posljedica najezde komaraca Dramatični prizori iz Slavonije i Baranje, stoku premazuju naftom kako bi ih zaštitili od komaraca

"Problemi s komarcima kao prošle godine više se ne smiju dogoditi. Znamo koje su obveze županije, monitoring i preporuke, a svi načelnici i gradonačelnici znaju koje su njihove obaveze kada su u pitanju komarci. Te obveze se moraju započeti ispunjavati već na početku godine te obavljati monitoring i larvicidna tretiranja ključnih mjesta iz kojih može nastati najveća koncentracija komaraca. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, svi trebaju ozbiljnije pristupiti tom pitanju, a općine i gradovi osigurati sredstva u svojim proračunima"  istaknuo je župan.


Izdvojeno

Reci što misliš!