Vijesti / Regija

uručeni ugovori

Milijun kuna županijskih stipendija za učenike i studente

Milijun kuna županijskih stipendija za učenike i studente
OBŽ

Ove školske/akademske godine odobreno je ukupno 150 stipendija, i to za učenike 450,00 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a za studente 1.000,00 kuna mjesečno za akademsku godinu

Ugovore o stipendiranju za 2019./20. školsku, odnosno akademsku godinu jučer (20. siječnja 2020. godine) na prigodnoj svečanosti župan Ivan Anušić uručio je za 90 učenika i 60 studenata s područja Osječko-baranjske županije. Ukupan iznos sredstava koji Županija dodjeljuje za navedenu godinu iznosi 1.005.000,00 kuna.

"Ove školske/akademske godine odobreno je ukupno 150 stipendija, i to za učenike 450,00 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a za studente 1.000,00 kuna mjesečno za akademsku godinu. Svake godine nastojimo proširiti kategorije i povećati broj stipendija, a nadamo se da će stipendije olakšati troškove školovanja učenicima i studentima, odnosno njihovim roditeljima. Naravno, krajnji cilj ove mjere je investiranje u mlade i njihovo znanje te da nakon školovanja ostanu ovdje, u Osječko-baranjskoj županiji, da rade i doprinose društvu. Njihovo vrijeme tek dolazi, pa želimo ne samo da ostanu ovdje nego da zajedno s nama budu aktivni dionici svih događanja, a potom preuzmu poslove i odgovornosti te vode našu Hrvatsku i Županiju u smjeru u komu svi želimo i hoćemo", rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječko-baranjska županija započela je 2002. godine s postupkom dodjele stipendija darovitim učenicima i studentima. Zbog strateške orijentiranosti prema društvu znanja, naglasak je stavljen na darovitost, na postizanje izvrsnih rezultata u jednom području ili više njih te iskazanu sklonost za stalnim usavršavanjem. Ukupno je do srpnja 2019. godine za stipendiranje učenika i studenata te dodjelu jednokratnih potpora utrošeno oko 24,4 milijuna kuna iz županijskog proračuna.

"Od školske/akademske 2018./2019. godine Županija dodjeljuje stipendije u četiri kategorije učenika i studenata, a novost su stipendiranja učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja čime ih se pokušava usmjeriti za zanimanja čijim će se završetkom lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti potrebe tržišta rada. Također, Županija je prepoznala značaj financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima te uvela i tu kategoriju stipendija", ističe pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović.

Na natječaju za 2019./20. školsku, odnosno akademsku godinu dodijeljeno je 30 stipendija za darovite učenike i 21 stipendija za darovite studente, zatim 27 stipendija za učenike i 18 stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja (stipendije učenika za zanimanja CNC operater, strojobravar, medicinska sestra/medicinski tehničar te strojarski računalni tehničar, a studenata za zanimanja magistar/specijalist struke u području dentalne medicine, medicine, veterinarske medicine, strojarstva, elektrotehnike i računarstva).

Dodijeljeno je 18 stipendija za učenike i 10 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, i to učenicima za zanimanja automehaničar, bravar, keramičar, mesar, stolar, tokar, vodoinstalater, vozač motornog vozila i zidar, a studentima za zanimanja magistar/specijalist struke u područjima arhitekture, geodezije, geografije, logopedije, socijalne pedagogije i socijalnog rada.

Dodijeljeno je 15 stipendija za učenike i 11 stipendija za studente slabijeg socijalnog statusa.

Učenicima se stipendije isplaćuju za razdoblje od 1. rujna 2019. do 30. lipnja 2020. godine, a studentima od 1. listopada 2019. do 31. srpnja 2020. godine. Stipendije učenicima za razdoblje od rujna do prosinca 2019. godine i studentima za razdoblje od listopada do prosinca 2019. godine isplaćene su 27. prosinca 2019. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!