Vijesti / Regija

Operativna akcija "Antara"

Uhićen 31-godišnjak koji je u proteklih godinu dana počino čak 36 provala na području OBŽ

Uhićen 31-godišnjak koji je u proteklih godinu dana počino čak 36 provala na području OBŽ
PU osječko-baranjska

Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta veća od sto pedeset tisuća kuna

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU osječko– baranjske, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje ukupno 37 kaznenih djela (36 kaznenih djela „Teška krađa“ i jedno kazneno djelo „Računalna prijevara“).
 
Od početka 2019. godine do 13. siječnja 2020. godine 31-godišnjak je provalio u dva ugostiteljska objekta, 33 obiteljske kuće i jedan stan na području Osijeka, Višnjevca, Tenje i Baranje. Ukrao je novac, nakit, mobitel, više novčanika s novcem i dokumentima, onesposobljen trofejni pištolj, bankovne kartice, razna alkoholna pića i ključeve.
 
Tijekom studenog 2019. godine provalio je u obiteljsku kuću u Kozarcu i ukrao novac i bankovne kartice. Potom je ukradenom karticom na bankomatu u Osijeku podigao nekoliko tisuća kuna.
 
Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta veća od sto pedeset tisuća kuna.Opsežnim operativnim radom i prikupljenim informacijama policijski službenici došli su do saznanja da bi počinitelj kaznenih djela mogao biti 31-godišnji hrvatski državljanin.
 
Temeljem sudskog naloga policijski službenici 14. siječnja obavili su pretragu osobnog automobila i pretragu doma i drugih prostorija koje na području Osijeka koristi 31-godišnjak. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli više predmeta za koje se pretpostavlja da potječu od izvršenja kaznenog djela i predmete za koje se pretpostavlja da služe za izvršenje kaznenih djela.
 
Operativna akcija „Antara“, koju su policijski službenici provodili unazad dva mjeseca, rezultirala je uhićenjem 31-godišnjeg počinitelja.
 
Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu polcija podnosi posebno izvješće.
 Danas, 15. siječnja, u prostorijama PU osječko – baranjske, povodom završetka kriminalističkog istraživanja održana je konferencija za medije na kojoj je sudjelovao voditelj Službe općeg kriminaliteta Krunoslav Patača.
 
„Počinitelj je pomno planirao kaznena djela.“ istaknuo je voditelj Patača te nastavio: „Neke predmete je prodavao i tako stjecao materijalnu korist.“
 
Na kraju tiskovne konferencije glasnogovornik PU osječko–baranjske Zoran Kon istaknuo je važnost poduzimanja mjera samozaštite, a više o svemu pročitajte ovdje.
 
Također je upozorio građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.
 
Tijekom 2019. godine na području PU osječko–baranjske evidentirano je ukupno 2890 kaznenih djela, dok je u 2018. godine zabilježeno ukupno 3177 kaznenih djela.
 
Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela u 2018. godini, 625 se odnosilo na kaznena djela teška krađa. U 2019. godini evidentirano je ukupno 650  kaznenih djela teška krađa.
 
U 2018. godini, kao i u 2019. godini, policijski službenici evidentirali su ukupno 603 kaznena djela provalnih krađa.
 
Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teška krađa i provalne krađe tijekom 2018. godine 211 se odnosilo na provale u kuće i stanove. Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teška krađa i provalne krađe tijekom 2019. godine 171 se odnosila na provale u kuće i stanove.


Izdvojeno

Reci što misliš!