Vijesti / Regija

lakši prijelaz granice

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod otvoren novi prometni trak za prometovanje pješaka

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod otvoren novi prometni trak za prometovanje pješaka
PU brodsko-posavska

Osobe koje državnu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prelaze pješice u Slavonskom Brodu od ponedjeljka imaju poseban trak, a preko tog prijelaza radnim danima u oba smjera granicu prijeđe oko tisuću ljudi, a vikendom i praznicima do 1800

Jučer je na graničnom prijelazu Slavonski Brod, upriličeno otvorenje novog prometnog traka namijenjenog isključivo za prometovanje pješaka. Granični prijelaz Slavonski Brod je prijelaz međunarodnog karaktera preko kojeg je u jedanaest mjeseci 2019. godine prometovalo oko milijun i petsto tisuća osobnih vozila i oko 200 tisuća teretnih vozila i autobusa, a ukupno je državnu granicu prešlo 4 milijuna 236 179 putnika, što je za 3,4 posto više nego u 2018. godini.

Ovaj granični prijelaz je po frekventnosti prometovanja osoba i vozila deveti granični prijelaz u Republici Hrvatskoj. Ono što ga prije svih ostalih graničnih prijelaza karakterizira je znatan broj prometovanja pješaka uglavnom državljana Republike Hrvatske i državljana susjedne Bosne i Hercegovine,  ali i ostalih država posebice iz zemalja Europske unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dnevno se bilježi prelazak prosječno oko tisuću pješaka na ulazu ili izlazu iz Republike Hrvatske, dok se u dane vikenda ili blagdana ta brojka kreće između 1600 i 1800 pješaka. Kretanje pješaka preko graničnog prijelaza se do danas odvijalo jednim prometnim trakom na kojem se vrlo često u dane znatnog prometovanja obavljala i granična kontrola putnika iz autobusa, dok je ulaz i izlaz pješaka bio na istoj prometnoj traci.
Upravo zbog toga, a u cilju bržeg prometovanja pješaka i vršenja efikasne i zakonite granične kontrole, Policijska uprava brodsko-posavska inicirala je u suradnji s Upravom za granicu Ravnateljstva policije, a uz svesrdnu podršku Službe za održavanje graničnih prijelaza Ministarstva financija izgradnju zasebnog prometnog traka preko kojeg će isključivo biti prometovanje pješaka. Time su stvoreni i povoljniji uvjeti rada granične policije koja obavlja graničnu kontrolu, a sve će to bitno utjecati i na sigurnost prometa svih osoba i vozila preko graničnog prijelaza Slavonski Brod.
Otvorenju novog prometnog traka namijenjenog za pješake osim predstavnika policijske uprave, prisustvovao je načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno te predstavnici Područnog carinskog ureda Osijek, pročelnik Berislav Leko i njegov zamjenik Antun Antunović.


Izdvojeno

Reci što misliš!