Vijesti / Regija

strizivojna-vrpolje

Mala slavonska općina krije tajnu ubojstva iz Orient Expressa: Može li to privući turiste?

Radnja svjetski poznatog krimića dijelom se događa u Hrvatskoj; mala općina u Slavoniji to će iskoristiti

Riječ je o jednom od najpoznatijih krimića u povijesti. Napisala ga je jedna od najpoznatijih književnica na svijetu. Radnja se zbiva u najpoznatijem vlaku na svijetu.
O ubojstvu u Orient Expressu poznato je sve - osim mjesta ubojstva.

Ubojstvo se dogodilo blizu Slavonskog Broda

Mnogi ne znaju, ali ono se dogodilo kraj Strizivojne, blizu Slavonskog Broda. Naime, kad detektiv Hercul Poirot usred noći pita gdje se vlak nalazi - jedan mu službenik odgovara ''između Vinkovaca i Slavonskog Broda''. Strizivojna je baš to mjesto između.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I napokon, 85 godina nakon što je Agatha Christie napisala jedan od svojih najpoznatijih kriminalističkih romana, netko se sjetio da bi se to moglo i iskoristiti. Orient Express već je dosegnuo legendarni status, ipak je bio svjedok mnogim čudnim avanturama i intrigama. 

Roman je objavljen prije 85 godina

U romanu, slavni belgijski detektiv Hercul Poirot zapitao se: zašto se vlak ne kreće.  Zaustavio se u snijegu u danas raspadnutoj Jugoslaviji. I baš je tamo Agatha Christie odlučila nožem ubiti američkoga tajkuna i najvažniji dio romana smjestiti u - Strizivojnu. 

''Čitajući knjigu i gledajući ekranizacije popularnog djela Agathe Christie, zaključili smo da se ubojstvo događa, a i samo stajanje vlaka, između željezničkih postaja Vinkovci i Slavonski Brod, kako se spominje u samom djelu te po opisima šume koje se spominju u vremenu kada je vlak stajao došli smo do zaključka da bi samo ubojstvo i stajanje vlaka moglo biti baš na ovome području Općine Strizivojne'', izjavio je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

Orient Express, najpoznatiji vlak u povijesti - prevozio je putnike od Istanbula do Pariza. 
U romanu, detektiv Hercul Poirot i 13 putnika zapeli su u - Slavoniji. U petom poglavlju jednog od najslavnijih djela kraljice krimića Agathe Christie vlak je zastao u snijegu 23 minute do 1 u noći. Potom se dogodilo to ubojstvo.

Prošlo je 85 godina otkad je roman objavljen, a ljudi ga i danas rado čitaju. Upravo tu činjenicu odlučili su iskoristiti i u Strizivojni nakon što su uočili skupinu mađarskih entuzijsta kako obilaze kolodvor.

''Projekt smo zamislili tako da ćemo urediti jedan vagon u stilu Orient Expressa, znači stavit ćemo da unutrašnjost bude autentična, kao što je izgledao nekada vlak, također postoji jedan lokal ovdje koji smo planirali urediti u istom stilu, postaviti sliku, dekoraciju, čekaonicu u kolodvoru urediti u tom stilu, a razmišljali smo i o tematskim putevima koji vode u šumu s obzirom na to da se ubojstvo dogodilo u šumi'', objasnila je voditeljica projekta Matea Spajić

Obiteljski lokal na kolodvoru bit će preuređen

U obiteljskom lokalu na kolodvoru idejom su oduševljeni pa su odmah počeli i svoj prostor uređivati u duhu legendarnog romana. 

''Razmišljali smo o tome da bi sami interijer prostora prilagodili engleskom štihu i temi iz vlaka, a što se tiče hrane i pića, piće bismo prilagodili nekom izvornom obliku šalica koje su se posluživale, a hranu bismo prilagodili možda engleskom nekom laganom doručku'', rekao je ugostitelj Laredo Kunce.

I mještani općine, koja inače ima najdulju ulicu u Hrvatskoj i u kojoj živi samo dvije i pol tisuće ljudi, u kultnom krimiću vide dobar turistički potencijal. 

''Sigurno će privući puno mladih, puno turista, lijepo je da ovo selo napokon malo diše, da se nešto događa'', zaključila je mještanka Monika Kolić

Roman "Ubojstvo u Orient Expressu" ekraniziran je četiri puta. U zadnjem, ne baš uspješnom filmu iz 2017., ravna Slavonija izgleda kao švicarske Alpe. Kreativni majstori ovog projekta bazirat će se isključivo na romanu u nadi da će uskoro cijela Hrvatska znati da se slavno ubojstvo dogodilo - baš u Strizivojni.


Izdvojeno

Reci što misliš!