put u propast?

Kilogram svinje do euro i pol, svinjogojci u panici traže žurnu reakciju Vlade

Ivica Galović/PIXSELL

Kilogram 'žive vage' svinjetine ne prelazi euro i pol pa proizvođači traže žurnu reakciju Vlade

Prošle godine svinjetina je bila na cijeni, no nakon pojave afričke svinjske kuge, tržište se suočilo s dodatnim problemima – pojavile su se bolesti slinavka i šap, a azijska tržišta okrenula su se od europske svinjetine.

“Proizvodnja u Europi bila je do prošlog tjedna 139 posto, znači 39 posto proizvodnje ima viška i to dolazi na naše tržište,” rekao je za RTL televiziju uzgajivač svinja Mirko Kolić.

Posljedica je pad cijena svinja, što uzgoj čini neisplativim.

“Kako ćemo proizvoditi meso ako živa svinja košta 1 euro i 70 ili 1,75, a mi dobivamo 1 euro i 16? Znači, netko tu razliku mora kompenzirati na bilo koji način,” izjavio je za RTL Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK.

Potrošači teško prate rekordnu inflaciju

Europske države svojim proizvođačima nadoknađuju dio troškova, dok su hrvatski uzgajivači prepušteni sami sebi. Upozoravaju da svi na tržištu EU moraju imati ista pravila.

“Moramo biti svi u Europi isti, imati svi ista pravila. Mi ako trčimo na 100 metara, a ako je on ispred nas 30 metara, mi ga možemo teško sustići,” rekao je Kolić.

Istovremeno, potrošači teško prate inflaciju. Unatoč ograničavanju cijena nekih proizvoda od svinjskog mesa, problem i dalje postoji.

“Gdje se događa taj problem? Zašto se na putu od polja do stola gomila tolika količina novca da bi za potrošača cijena bila nerealna? To je ono što se mi pitamo kao udruga za zaštitu potrošača, ali isto tako i tražimo odgovore,” istaknula je za RTL televiziju Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za informiranje i edukaciju potrošača.

Domaća proizvodnja pod pritiskom

Svinjogojci su, osim proizvođača, i sami potrošači – kako oni, tako i njihove svinje, koje kroz hranu svakodnevno troše svoju vrijednost na tržištu.

“I sad moram biti sretan samo da ih riješim da ne moram trošiti tu skupu hranu. Hrana je poskupjela, kao i kukuruz i pšenica, za nekih 15 do 20 posto,” rekao je za Mirko Kolić.

Uzgajivači upozoravaju da treba biti oprezan s ograničavanjem cijena svinjskog mesa jer bi daljnji pad cijena mogao imati negativan učinak i za potrošače.

“Znači, pucali smo u potiljak uzgajivaču, a u čelo smo pucali potrošaču jer smo napravili da onaj netko tko je između – bere vrhnje,” rekao je Golubović.

Uzgajivači svinja traže od Vlade hitne mjere kako bi im se kompenzirao dio troškova, osigurala održivost domaće proizvodnje i omogućio izbor povoljnije domaće svinjetine za potrošače.

Pogledajte cijeli video prilog:

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest