Vijesti / Ostalo

Nova pravila

Građani bez zdravstvenog osiguranja čekaju odluku Ustavnog suda: Hoće li zakon proći ustavnu provjeru?

Građani bez zdravstvenog osiguranja čekaju odluku Ustavnog suda: Hoće li zakon proći ustavnu provjeru?
Duško Jaramaz/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica ističe da je primila preko 120 pritužbi građana koji su izgubili zdravstveno osiguranje nakon uvođenja novih pravila, od čega je 30 pritužbi pristiglo ove godine

Ustavni sud Republike Hrvatske najesen donijet će odluku o ustavnosti odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje obvezuju dio građana da se svaka tri mjeseca osobno javljaju u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako ne bi izgubili status osiguranika, prenosi HINA.

Na Ustavnom sudu trenutno se razmatra predmet vezan uz sporne izmjene i dopune zakona iz travnja 2023. koje su imale za cilj reguliranje sustava obveznog zdravstvenog osiguranja, određivanje broja osiguranika te sprječavanje zlouporaba. Očekuje se da će se odluka donijeti tijekom jeseni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podnijela je zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti određenih dijelova zakonskih izmjena i dopuna 29. lipnja prošle godine. Dopunila je zahtjev informacijama iz pritužbi građana koji su se obratili nakon što je stupila na snagu obveza javljanja u HZZO-u.

Pritužbe građana ukazuju na situacije u kojima su, bez prethodne obavijesti, ostali bez zdravstvenog osiguranja te su to saznali tek u trenutku kada su trebali zdravstvenu skrb. Među njima su kronični bolesnici, starije osobe te majke na rodiljnom ili roditeljskom dopustu koji su zbog toga dovedeni u teške životne okolnosti.

Pučka pravobraniteljica ističe da je primila preko 120 pritužbi građana koji su izgubili zdravstveno osiguranje nakon uvođenja novih pravila, od čega je 30 pritužbi pristiglo ove godine. To pokazuje da se problemi ljudi nastavljaju dok se čeka odluka Ustavnog suda.


Izdvojeno

Reci što misliš!