Vijesti / Ostalo

Podatci DZS-a

Objavljen iznos prosječne hrvatske plaće, porastao gotovo 18 % u odnosu na lani

Objavljen iznos prosječne hrvatske plaće, porastao gotovo 18 % u odnosu na lani
Igor Kralj/PIXSELL

U travnju je prosječno bilo plaćeno 174 sata, što je porast od 4.8 % u odnosu na ožujak

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 1323 eura, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine nominalno poraslo za 17.9 %, a realno za 13.7 %.

U odnosu na plaću za ožujak ove godine, prosječna neto plaća za travanj bila je nominalno niža za 0.2 %, a realno za 0.9 %.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviša prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj ove godine bila je u informacijskim uslužnim djelatnostima, iznosivši 2483 eura, dok je najniža bila u proizvodnji odjeće, i to samo 837 eura.

Medijalna neto plaća za travanj iznosila je 1110 eura, što znači da je polovica zaposlenih primala manje, a polovica više od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj iznosila je 1830 eura, što je nominalno niže za 0.2 %, a realno za 0.9 % u odnosu na ožujak ove godine.

Na godišnjoj razini, prosječna bruto plaća bila je viša za 18.3 % nominalno i za 14.1 % realno.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća za travanj isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima te je iznosila 3854 eura, dok je najniža bila u proizvodnji odjeće – 1080 eura.

U travnju je prosječno bilo plaćeno 174 sata, što je porast od 4.8 % u odnosu na ožujak. Najviše sati bilo je u djelatnosti vodni prijevoz (186), a najmanje u djelatnostima socijalne skrbi bez smještaja (159).

Prosječna neto plaća po satu za travanj ove godine iznosila je 7.42 eura, što je za 4.3 % niže u odnosu na ožujak, ali za 8.2 % više u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podatci DZS-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!