Vijesti / Ostalo

DVA ILI TRI MJESECA OBUKE

Poznato je sve više detalja o obveznom vojnom roku: Kreće 1. siječnja, a civilni rok trajat će dvostruko duže?

Poznato je sve više detalja o obveznom vojnom roku: Kreće 1. siječnja, a civilni rok trajat će dvostruko duže?
Davor Javorović/PIXSELL

Hrvatska će od 1. siječnja iduće godine ponovno uvesti služenje vojnog roka koji je kod nas 2008. godine zamrznut i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.

Ministarstvo obrane (MORH) trenutno radi na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj da već od početka 2025. godine prvi ročnici krenu na obuku, piše Novi list. S obzirom na to da već postoji odgovarajuće zakonodavstvo, ono se treba prilagoditi današnjim vremenima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. U prvom slučaju, ročnici bi dobili samo temeljnu pješadijsku obuku. Ako bi vojni rok trajao duže, odnosno tri mjeseca, u zadnjem bi se mjesecu ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici. Nakon što bi odslužili vojni rok, ročnici koji su prošli obuku mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima dalje razvijati profesionalno karijeru.

Iako se ranije govorilo da su za stvaranje nove mlade vojske odabrana četiri velika obučna centra, odnosno vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, Novi list doznaje da će se ročnici obučavati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Vojni i civilni rok

Svake godine između 17 i 18 tisuća muškaraca u Hrvatskoj postaje punoljetno, no za očekivati je da neće svi ići na obuku. Manji dio njih, navodi list, neće proći liječnički, a očekuje se veliki broj onih koji će se pozivati na priziv savjesti. Takvi će morati služiti civilni vojni rok koji će biti duži od vojnog - moguće i dvostruke. Kroz sustav Civilne zaštite obučavat će se kako postupati u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave ili naučiti osnove pružanja prve pomoći.

U općinama i gradovima mogli bi pomagati u nekim važnim infrastrukturnim projektima, a u sustavu socijalne zaštite sudjelovali bi u pomoći potrebitima.

 

MORH procjenjuje da će u prvoj godini služenja roka, 2025., kroz obaveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika u četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.

U Hrvatskoj sada postoji dragovoljno služenje vojnog roka, a oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. MORH predviđa da će i oni koji će obavezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali će vjerojatno biti nešto manja.


Izdvojeno

Reci što misliš!