Vijesti / Ostalo

meteorološka zanimljivost

Saharski pijesak ponovo stiže u Hrvatsku. Ali i novi toplinski val

Saharski pijesak ponovo stiže u Hrvatsku. Ali i novi toplinski val
Borna Jakšić/PIXSELL

Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu

Vikend je počeo pravim, gotovo idealnim ljetnim prilikama. Nalazimo se i dalje u polju vedrine, tj anticiklone s centrom malo istočnije od nas, dok se sa zapada približava frontalni poremećaj, piše Danas.hr.

No, samo će mali dio te vlage stići preko Alpa, a s jugozapada nam pritječe sve topliji, saharskim pijeskom malo bogatiji zrak. Idućeg tjedna novi toplinski val. Do ponedjeljka još primjereno vruće za ljeto, ali onda već nekima i neugodno vruće i sparno, teško će se disati… pripremite na rashlađivanje prostorija i danju i noću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A saharski pijesak već je meteorološka zanimljivost na koju su Hrvati već navikli.

Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.


Izdvojeno

Reci što misliš!