Vijesti / Ostalo

tek prijedlog

EU planira uvesti carinu na sve pakete iz Kine. Što to znači za kupce?

EU planira uvesti carinu na sve pakete iz Kine. Što to znači za kupce?
Davor Puklavec/PIXSELL

"EU je dala prijedlog, najave su tu, ali proći će neko vrijeme prije nego se to sve implementira", poručuje Dino Oreški, tajnik Udruge eCommerce Hrvatska.

Loše vijesti za sve koji naručuju s najpopularnijih kineskih stranica. Europska unija planira uvesti carinu na jeftine pakete - i to one koji koštaju do 150 eura.

Od dekorativne kozmetike, nakita, preko maskica za mobitel, pa do odjeće i obuće. Na internetu Deša kupuje sve, a paketi koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije višestruko su jeftiniji, piše Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jedan lak preko interneta, konkretno trajni košta oko pola eura, a u drogerijama ga platim 7-8 eura. Turpije su 2 eura i dobijem 20 komada, a u drogeriji mogu kupiti jedan za 3 eura, tako da se poprilično isplati", kaže Deša Radoš iz Zagreba.

Pitanje je koliko će biti isplativo u budućnosti, jer Europska unija uvodi veliku promjenu. Na sve pakete iz Kine, bez obzira na njihovu vrijednost plaćat će se carina.

"Ne sviđa mi se jer će na najsitnije gluposti na paketu od 5–10 eura naplaćivati carinu, ok je za skuplje, ali ovo jeftinije to mi stvarno nema smisla", poručuje Pavao Ješe iz Zagreba.

Kupuje se na veliko. Svaki dan iz Kine poleti gotovo stotinu teretnih zrakoplova napunjenih do vrha s gotovo 10 tisuća tona tereta. Komisija želi suzbiti val jeftinog uvoza. A domaći online trgovci vesele se takvoj odluci.

temu
šuška se Temu dolazi u Osijek!?

"Domaćim web trgovcima je jako teško konkurirati ovakvim cijenama na tržištu jer ne mogu opstati ako računamo marže, ako računamo troškove poslovanja koje imaju. Eu je dala prijedlog, najave su tu, ali proći će neko vrijeme prije nego se to sve implementira", poručuje Dino Oreški, tajnik Udruge eCommerce Hrvatska.

Da se neće to dogoditi tako skoro smatra i europarlamentarka Biljana Borzan.

"Vjerujem da će to na jesen postati jedna od vrućih tema u parlamentu i onda kreće onaj cijeli naš proces usvajanja zakona – bit će velikih rasprava, bit će sigurno povlačenja i potezanja na ovu i na onu stranu, a vidjet ćemo kako će sve na kraju završiti", dodaje zastupnica u EU parlamentu, Biljana Borzan.


Izdvojeno

Reci što misliš!