Vijesti / Ostalo

SVI IH SE ODRIČU

Treba li vratiti protugradne rakete? U Europi ih još koriste samo Srbi i Rusi

Treba li vratiti protugradne rakete? U Europi ih još koriste samo Srbi i Rusi
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jesu li rakete protiv tuče zastarjela metoda koja ne daje rezultate ili jedina metoda koja može razbiti tuču? Nakon razorne oluje koja je Bošnjake u Slavoniji u pola sata pretvorila ratnu zonu ponovno se raspravlja o tome treba li raketama gađati oblake

Je li protugradna obrana spas za srpske poljoprivrednike? Rakete protiv tuče koriste i ovih dana, a tvrde da su u posljednjih 50 godina štete od tuče tako smanjili za dvije trećine, piše Danas.hr.

Istovremeno, posljednje rakete u Hrvatskoj ispaljene su još 2020. Od tada lansirne rampe skupljaju hrđu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Evo dao Bog da uspije u tome i da rakete opet idu u funkciju. Kao što vidite kod lansera smo, zjapi, trune čeka", kaže danas Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. Šefu hrvatskih raketara, inače članu Domovinskog pokreta, nade da će ih opet ispaljivati probudio je jučer, gle čuda, DP-ov ministar poljoprivrede. "Ako nadzemni generatori nisu znanstveno dokazani da djeluju, a radi se s njima, zašto onda ne bi radila i protugradna obrana u smislu raketa. I inzistirat ću da se to vrati", rekao je nakon obilaska šteta u Bošnjacima Josip Dabro.

Inzistirat će, unatoč čvrstom stavu meteorologa, i hrvatskih i svjetskih.

"Najveći dio istraživanja pokazuje da te metode nisu opravdane ni učinkovite. Postoji veliki broj istraživanja sa vrlo respektabilnim metodama koje pokazuje da se štete povećavaju u situacijama kada zasijavamo te oblake", kaže glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler.

Dok se u Hrvatskoj još raketiralo, znanstvenik Damjan Jelić, koji je doktorirao na tučama, usporedio je područja u Hrvatskoj na kojima se jesu odnosno nisu koristile rakete.

"U periodu kada je bila aktivna obrana od tuče nije se pokazalo u podacima da postoje nekakve značajne razlike, da su se pojavile nekakve rupe u kojima nema tuče ili da je aktivnost tuče smanjena. Naprosto su dinamike oba sustava, i priobalnog i kontinentalnog, bile slične", kaže za RTL Damjan Jelić.

Ipak, ljudi koji su u pola sata ostali bez svega su očajni: i vjeruju da im rakete mogu pomoći.

"Bolje smo branili nego kako sada izgleda, nekada smo branili 100 posto, nekada malo manje kada je bilo jako opasno, ali opet se smanjilo", uvjerava Josip Berać, raketar iz Županje.

Njegov sugrađanin, poljoprivrednik Franjo Čolić, također tvrdi da je učinka bilo, "to je nesumnjivo, zašto se država toga odrekla, ja ne znam, to se petlja netko privatno, što je koga briga hoću li ja biti potučen".

Odrekle su se i druge države. Obranu od tuče protugradnim raketama podržavaju samo nacionalne meteorološke službe Rusije i Srbije, što se Europske unije tiče, u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj obranu od tuče provode preko ministarstva poljoprivrede na dijelu teritorija, dok se u Austriji i Španjolskoj brani na privatnu inicijativu i to avionima. U Rumunjskoj, recimo, kažu da je metoda učinkovita za zaštitu vinograda i voćnjaka, Rusi pak neprovjerljivo tvrde da su im štete od tuče manje za 85 posto, ali iz DHMZ-a uvjeravaju da su štete veće nego koristi.

Branko Grisogno Ugledni fizičar pojasnio zašto rakete nisu učinkovite: "To je kao da čovjeku s metastazama date čaj i očekujete da ozdravi''

"Te su metode vrlo ograničene učinkovitosti, ponekad i opasne, a naš je zadatak da takve informacije vrlo jasno komuniciramo", ističe Ivan Güttler.

Ipak, mnogi i dalje pokušavaju manipulirati s vremenom, i na to troše jako puno novca. Rusi su za Olimpijske igre u Sočiju trošili milijune da im padne snijeg, Kinezi ispaljivali rakete s kristalima joda kako bi spriječili kišu nad Pekingom za zatvaranje Igara. Bogati Saudijci i drugi Arapi već godinama zasijavaju oblake kako bi dobili više kiše, što kao prvo košta, a kao drugo prolazi u mirnijim, slojevitim oblacima.

"Da bi suzbili samu tuču, ti sustavi imaju jako velike energije. To su ogromni kumulonimbusi oblaci i ti tučonosni sustavi znaju imati energije od jedne do 10 atomskih bombi. Samim time, i proces zasijavanja oblaka je puno teži i upitno je koliko uopće tog reagensa na bilo koji način ulazi u takav olujni sustav", objašnjava meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

Plus, srebro-jodid koji se ispucava u oblake, može štetiti i tlu i biljkama i vodi. A u kapitalizmu, još je jedan važan argument protiv raketiranja tuče.

"Da je ta tehnologija urodila kvalitetnim plodom, ona bi se proširila po cijelom svijetu, oko te tehnologije razvijala bi se jaka industrija, i mi bismo na neki način vidjeli evoluciju te tehnologije, jer bi se u nju ulagalo", zaključuje Damjan Jelić.

Ovako, neki očito žele vjerovati da su u cijeloj Europi jedino Rusi i Srbi našli rješenje. Iako znanost kaže da je sve to sovjetska izmišljotina.


Izdvojeno

Reci što misliš!