Vijesti / Ostalo

Branko Grisogno

Ugledni fizičar pojasnio zašto rakete nisu učinkovite: "To je kao da čovjeku s metastazama date čaj i očekujete da ozdravi''

Ugledni fizičar pojasnio zašto rakete nisu učinkovite:
RTL

Praznovjerje ne pomaže. Svakako treba pomoći ljudima. Vlast se treba sasvim drugačije organizirati, vidjeti gdje se mogu nabaviti mreže za manje poljoprivredne površine, drugačije graditi, drugačije krovove stvarati, drugačije odvode za vodu. Naši standardi su zaostali.", rekao je

Ugledni atmosferski fizičar Branko Grisogno komentirao je u RTL Direktu nevrijeme koje je u samo 20 minuta teško devastiralo slavonsko selo Bošnjaci.

“Nažalost, sve je više energije u klimatskom sustavu, tako i u ovom dijelu Europe, odnosno u širem području Hrvatske. Oluje su sad jače i intenzivnije nego prije pedesetak godina. To je već dokazano za Mediteran i šire područje. Tuča je energetski veća, odnosno jača. Sada su ta zrna progresivno sve veća i one čine ono eksponencijalno jaču štetu. Lani je oboren rekord u Hrvatskoj od 13 centimetara promjera tuče za vrijeme superćelijskog kumulonimbusa 19. srpnja”, rekao je Grisogno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Hrvatskoj, srećom, tvrdi da nisu mogući prizori uragana kao na Karibima i Jamajci.

“Mi nemamo tako veliko otvoreno more, odnosno ocean tih visokih temperatura. Međutim, postoje bebe uragani u Mediteranu, a izgleda da postoje i kao male ćelije nad Jadranom, što smo mi počeli neslužbenu nazvati nazivati Adicani koji se događaju na vrlo toplom moru u odnosu na okoliš”, dodao je.

Komentirao je i raspravu oko protugradnih raketa. Srbi, Rumunji i Rusi tvrde da s njima imaju određene rezultate.

“Nije dovoljno znanstveno dokazano da to pomaže jer to utječe samo na jedan mali segment tih oblaka, a to je tzv. mikrofizika. Ali ne utječe na turbulenciju i ne utječe na srednji vjetar. Ne utječe na razvijanje vrtložnih sati u tim oblacima. Raketa ne može ništa napraviti oko te vrtložnosti. Pucanje tih raketa vam je slično kao da date čovjeku koji ima metastaze da mu date antibiotik, jedan fini čaj i očekujete da ozdravi”, rekao je Grisogno.

Kaže da je kod raketa problem i to što mogu biti opasne za avione, ali također i zbog mogućeg ekstra onečišćenja.

“Praznovjerje ne pomaže. Svakako treba pomoći ljudima. Vlast se treba sasvim drugačije organizirati, vidjeti gdje se mogu nabaviti mreže za manje poljoprivredne površine, drugačije graditi, drugačije krovove stvarati, drugačije odvode za vodu. Naši standardi su zaostali. Pokušavamo starim metodama od prije pedeset i sto godina rješavati probleme koji mi meteorolozi najavljuju već dosta dugo. Sad u 21. stoljeću to su zastarjele metode”, rekao je Grisogno za RTL, uz poruku ministru poljoprivrede da protuzračnu obranu raketama ne treba vraćati.


Izdvojeno

Reci što misliš!