Vijesti / Ostalo

SLUČAJ IZ TRAVNJA

Hrvate u Srbiji mlatili rukama i remenjem, prijetili da će ih ubiti: Predložen zatvor za napadače

Hrvate u Srbiji mlatili rukama i remenjem, prijetili da će ih ubiti: Predložen zatvor za napadače
Ilustracija (Brian Jackson/123RF)

Četvero mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. travnja u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom

Tužiteljstvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četvorice mladića koji su u travnju po nacionalnoj osnovi vrijeđali i fizički nasrnuli na četvero hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je u petak tjednik "Hrvatska riječ".

Četvero mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. travnja u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U društvu građana Hrvatske bila su i dvojica državljana Srbije koji su također zadobili lakše tjelesne ozljede.

Kako je prenio pančevački informativni portal "013info", okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršitelji "kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Tužiteljstvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kaznenog postupka.

"Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi", ocijenio je DSHV.

Dodao je da bi poštena i brza presuda bila "korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava".

Zbog incidenta u travnju je reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije, te da očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja.

Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!