Vijesti / Ostalo

traže promjene

Ovlašteni autoserviseri: Građanima treba ograničiti kupovinu motornog ulja na litru ili dvije

Ovlašteni autoserviseri: Građanima treba ograničiti kupovinu motornog ulja na litru ili dvije
Ilustracija/PIXABAY

"U Austriji ili Njemačkoj fizičke osobe mogu u trgovini kupiti litru ili dvije motornog ulja. Žele li kupiti više moraju dati kompletne podatke, ispuniti obrazac, da bi kasnije nadležne službe mogle pratiti tijek tog ulja. Kod nas nitko nikoga ne kontrolira i ne pita se gdje završava rabljeno ulje", kaže predsjednik HUAS-a Antonio Đureta

Hrvatska Udruga auto struke (HUAS) traži da se fizičkim osobama ograniči kupovina motornog ulja na litru ili dvije, kako bi se smanjio rad na crno i štetno djelovanje na okoliš, kaže za Hinu predsjednik HUAS-a Antonio Đureta.

Servisima za vozila nametnute rigorozne kontrole kojih se moraju pridržavati ako ne žele biti kažnjeni, dok s druge strane oni koji rade na crno "prolaze ispod svih radara", kaže Đureta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovlašteni serviseri uz ostalo moraju propisno zbrinjavati iskorišteno motorno ulje, dok "fušeri", kako ih naziva, staro ulje mogu baciti i u Savu.

"Njih nitko ne kontrolira, a riječ je o strahovito velikoj sivoj zoni. Dosta mehaničara koji rade u servisnim centrima poslije podne ili vikendima radi u fušu. HUAS želi dovesti u red tu tamnu zonu biznisa koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti. Nas kažnjavaju ako smo i papirić bacili u krivu kantu, a oni rade što hoće", tvrdi Đureta.

HUAS će stoga podnijeti zakonsku inicijativu resornom ministarstvu, u ovom slučaju Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, da se Hrvatska po tom pitanju ugleda na zapadne zemlje. 

"U Austriji ili Njemačkoj fizičke osobe mogu u trgovini kupiti litru ili dvije motornog ulja. Žele li kupiti više moraju dati kompletne podatke, ispuniti obrazac, da bi kasnije nadležne službe mogle pratiti tijek tog ulja.  Kod nas nitko nikoga ne kontrolira i ne pita se gdje završava rabljeno ulje", kaže Đureta.


Izdvojeno

Reci što misliš!