Vijesti / Ostalo

novo žarište u zagrebu

Hripavac se širi Hrvatskom, najugroženija su dojenčad

Hripavac se širi Hrvatskom, najugroženija su dojenčad
Pixabay

Epidemija hripavca u Hrvatskoj je na vrhuncu! Oko 700 je zaraženih, a brojka samo raste. Redovi za testiranje sve su duži, a na antibioticima i cijeli razredi

Hripavac se i dalje širi Hrvatskom, a najviše slučajeva te zarazne bolesti protiv koje je cijepljenje obvezno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj vikend, naime, bilježi se porast i u gradu Zagrebu. Kako javlja Danas.hr, svakim je danom sve veća gužva za testiranje.

U prosjeku dnevno se testira 150 do 200 ljudi, kazala je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić, a od 1. listopada pa sve do danas, testiralo se oko 1100 građana. Što se tiče broja pozitivnih ljudi, dodala je, svaki dan je drugačije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To se razlikuje iz dana u dan, ali kreće se od 30 posto pa do 50 posto pozitivnih nalaza od testiranih tih 150-200 u danu. Mi smo u petak 17. prosinca imali prijavljenih oko 620 ukupno slučajeva oboljenja od pertusisa, i preko vikenda od 17. do 20. imamo 40-ak novih prijava oboljenja, dakle sada imamo oko 660 prijavljenih slučajeva pertusisa", kazala je Tatjana Nemeth Blažić.

Najviše slučajeva je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

"Od tih 600 i nešto slučajeva, oko 300-ak je u Splitsko dalmatinskoj županiji i oko 250 u Gradu Zagrebu, od ovih novih od petka do danas je velika većina iz Grada Zagreba, negdje oko 86 posto novih slučajeva je iz Zagreba", rekla je epidemiologinja.

"Pertusis je bolest koju prouzrokuje bakterija, dakle to je respiratorna infekcija, bliski kontakt s osobom lice u lice, duži kontakt, dakle obiteljski i kućni kontakti, ili ako je netko prenoćio sa zaraženom osobom ili ako je provedeno više od sat vremena sa zaraženim. Također, ako je bila u direktnom kontaktu s respiratornim izlučevinama iz nosa zaražene osobe prilikom puhanja nosa ili kihanja", zaključila je Tatjana Nemeth Blažić o zarazi.

Više u prilogu RTL-a:


Izdvojeno

Reci što misliš!