Vijesti / Ostalo

DRMIĆ I ČIZMOK

Na listi najtraženijih bjegunaca u EU su i ova dva Hrvata, jednog se traži zbog dvostrukog ubojstva u Osijeku

Na listi najtraženijih bjegunaca u EU su i ova dva Hrvata, jednog se traži zbog dvostrukog ubojstva u Osijeku
europol

Ove godine objavljeno je više od pedeset profila bjegunaca povezanih s teškim kriminalom. Neka od kaznenih djela koja su počinili bjegunci s ovogodišnjeg popisa uključuju, među ostalim, ubojstvo, trgovanje ljudima, oružanu pljačku i kibernetički kriminal

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da je Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) uz potporu Europola pokrenulo kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji ove godine.

Popis kriminalaca je ažuriran te je cilj kampanje povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških kaznenih djela, prenosi Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U okviru ovogodišnje kampanje objavljen je novi popis traženih kriminalaca. Ove godine objavljeno je više od pedeset profila bjegunaca povezanih s teškim kriminalom. Neka od kaznenih djela koja su počinili bjegunci s ovogodišnjeg popisa uključuju, među ostalim, ubojstvo, trgovanje ljudima, oružanu pljačku i kibernetički kriminal.

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i dvojica iz Hrvatske.

Riječ je o Davoru Čizmoku, 43-godišnjaku za kojim se traga radi dva teška ubojstva počinjena  u Osijeku. Nepravomoćno je presuđen na 34 godine zatvora.

Čizmok je nepravomoćno osuđen da je u noći sa 27. na 28. ožujka 2004. u bivšem osječkom hotelu "Turist" ubio Martića s više hitaca iz vatrenog oružja. Kako se u tom trenutku uz Martića zatekla i njegova prijateljica Jadranka Modrić, po optužnici je s više hitaca ubio i nju kako bi prikrio prvo ubojstvo.

Čizmok na izricanju kazne 2017. godine. FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Drugi je Tomislav Drmić, 30-godišnjak za kojim se traga za više kaznenih djela. Radi zločinačkog udruženja, počinjenje kaznenog djela sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle izjavila je:

"Suradnja EU zemalja i suradnja s građanima Europske unije ključna je u pokušaju pronalaska traženih bjegunaca. Ti kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i opetovano pokušavaju izbjeći tijela za provedbu zakona. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da pregledate naš popis najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovom pronalasku. Budite naš novi junak."

Više o ovoj akciji čitajte OVDJE.


Izdvojeno

Reci što misliš!