Vijesti / Ostalo

Hripavac

Zarazna bolest opasna za djecu širi se po jednoj županiji, čak devet beba završilo u bolnici

Zarazna bolest opasna za djecu širi se po jednoj županiji, čak devet beba završilo u bolnici
RTL

Karakteristično je da ova bolest uglavnom ne ide s temperaturom, međutim nakon 8 do 10 dana, simptomi se pogoršavaju i krenu jake navale kašlja od koje djeca teško mogu disati

Alarmantno je stanje sa širenjem hripavca u Splitskoj-dalmatinskoj županiji, javlja RTL Danas, a od srpnja je u splitskoj bolnici hospitalizirano devet dojenčadi.

Hripavac je zarazna bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve kod novorođenčadi i dojenčadi i može biti vrlo opasna. Koliko je opasan, objasnila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne bih rekla da je toliko alarmantno, ali ipak moramo upozoriti na situaciju s obzirom na to da imamo hripavac u našoj županiji, kao i na procijepljenost protiv hripavca naše djece predškolske dobi", rekla je.

"Naravno, epidemije se javljaju ciklusima od tri do pet godina. Tako se sada dogodilo da se prijavi hripavac, međutim, jedini i najbolji način zaštite je cijepljenje protiv te bolesti. Kod nas je procijepljenost djece predškolske dobi, odnosno, dojenačke dobi primo-vakcinirano ispod 86 posto djece, a potpuno cijepljeno ispod 72 posto djece. Da se ne bi širila bolest, potrebno je procijepiti 95 posto djece", kazala je.

U početku su simptomi blagi. Prvi tjedan to izgleda kao blaga prehlada. Curi im nos, blago kašlju. Karakteristično je da ova bolest uglavnom ne ide s temperaturom, međutim nakon 8 do 10 dana, simptomi se pogoršavaju i krenu jake navale kašlja od koje djeca teško mogu disati.

Ostaju bez zraka, zacrvene se, oni dojenačke dobi čak i poplave. "Karakteristično je i da kada između tih napadaja dođu do zraka, da jako duboko udahnu, pa se često u narodu za ovu bolest kaže 'kukurikavac' jer je taj udah jako snažan i glasan. Treba naglasiti da djeca jako često izlučuju viskoznu sluz i da mogu jako povraćati nakon napada kašlja. Čak i blaže aktivnosti, poput kretanja i hranjenja, mogu uzrokovati napad kada je u pitanju hripavac", rekla je.

Ako bi se zaraza proširila, moguće je zatvaranje vrtića i škola. "Mi ne vjerujemo da će se to tako raširiti jer imamo određenu procijepljenost, tako da vjerujemo da se to neće dogoditi. Međutim, moramo upozoriti roditelje da cijepe djecu zbog posljedica koje mogu imati od hripavca. Često može doći do težih posljedica, posebno kod dojenčadi jer mogu dobiti komplikacije poput upale mozga, a nekada to može rezultirati i smrću", kazala je.


Izdvojeno

Reci što misliš!