Vijesti / Ostalo

MINISTRICA GOŠĆA U RTL DANAS

Svinjogojci traže ostavku ministrice i najavljuju prosvjed, ona odgovara: ''Neću podnijeti ostavku! Čovjek sam ubio svinju pištoljem? Provjerit ćemo...''

Svinjogojci traže ostavku ministrice i najavljuju prosvjed, ona odgovara: ''Neću podnijeti ostavku! Čovjek sam ubio svinju pištoljem? Provjerit ćemo...''
RTL

Nakon što se javnost sablaznila nad slikom eutanaziranih svinja koje su satima ležale na cesti te nakon što su danas pojedine skupine već zatražile ostavku resorne ministrice, gošća u studiju RTL-a Danas je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ne stišavaju se kritike nakon eutanazije svinja zbog afričke svinjske kuge i uznemirujućih snimki iz Andrijaševaca. Svinjogojci traže ostavku ministrice poljoprivrede, a borba protiv epidemije na istoku Hrvatske postaje i političko pitanje. Ogorčeni uzgajivači ne mire se sa sudbinom svojih životinja. Cijela operacija, opisuju, napravljena je aljkavo pa su veterinarima morali pomagati sami vlasnici.

Za smrt svinja od afričke svinjske kuge krivac je, poručuju, država koja je dozvolila da se zaraza proširi. Traže ostavku ministrice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zašto su svinje satima ležale na cesti i je li sve napravljeno po pravilima struke pita se na više adresa,. Ekipa RTL-a zvala je brojne veterinare, inspekciju, stručnjake s fakulteta, nitko pred kamere ne želi.

Najbizarniji odgovor je onaj Veterinarskog fakulteta s kojeg poručuju da su se dogovorili s Ministarstvom poljoprivrede da nema izjava dok hara afrička svinjska gripa. Ni sveučilišni profesori eto ne žele se zamjeriti politici, čak ni kada se radi o javnozdravstvenom problemu iz njihove struke.

Nakon što se oglasila na Facebooku, ministrica poljoprivrede gostovala je i na RTL-u gdje je pokušala obraniti postupanje institucija u borbi protiv svinjske gripe.

"Mislim da nacionalni veterinarski sustav daje sve od sebe i da radi dobro, da je sve točno predvidio - i smjer kretanja bolesti, a i epidemiološka slika je potvrđena. Smatram da smo poduzeli i uspjeli smo dobiti niz dodatnih izuzeća kako bismo što prije izašli iz epidemije. O tome mogu više reći i veterinari",rekla je ministrica, dodajući kako prvi put čuje išta o ideji ostavke, prenosi Danas.hr.

Na sve kritike odgovara pozivajući se na službene informacije. "Ovo je službena informacija - eutanazija se odvijala u prisustvu višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara i ovlaštenog veterinara od 10:40 do 14 sati. Svinje su se izvlačile jedna po jedna iz dvorišna u kojima nije mogao prići kamion ovlaštenog veterinara. Koliko ja znam, odvezene su prema službenoj potpisanoj informaciji u 14:40 sati.", tvrdi ministrica i ponavlja isto to na pitanje kako je moguće da su tijela tri sata ležala na cesti.

Na pitanja o krvi, kao i o tvrdnjama o tome kako nije provedena dezinfekcija ponavlja istu priču : "To je eutanazija pod nadzorom višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara, a od strane ovlaštenog veterinara i sva trojica bila su cijelo vrijeme tu. Trupla su dezinficirana. Nakon toga je dezinficirano i cijelo gospodarstvo i dvorište", kaže.

Provjerit će tvrdnje kako je jedan vlasnik morao sam ubijati svinje.

brzo je uklonjen Na svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni osvanuo transparent "Eutanazirajte HDZ"

Zato su glasni politički protivnici HDZ-a. Na vinkovačkim jesenima osvanuo je transparent s natpisom "Eutanazirajte HDZ". Prozivaju i ministra vanjskih poslova, čija obiteljska tvrtka ima monopol na zbrinjavanje zaraženih svinja.

Goran Kajkić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca, danas je oštar: "Ljudi, moramo se probuditi i zaustaviti ovu političku kugu koja se zove HDZ."Ako se ministrica Vučković ne povuče, prosvjed bi mogao biti održan već za tjedan dana.


Izdvojeno

Reci što misliš!