Vijesti / Ostalo

Predviđen i daljnji pad

Cijene nekih proizvoda niže od cijena koje je zamrznula Vlada, potrošači napokon ostvaruju značajne uštede

Cijene nekih proizvoda niže od cijena koje je zamrznula Vlada, potrošači napokon ostvaruju značajne uštede
Emica Elvedji/PIXSELL

Ekonomisti također predviđaju daljnji pad cijena u budućnosti, neovisno o Vladinim mjerama, jer će djelovanje Europske središnje banke na hrvatsku ekonomiju vjerojatno dodatno smanjiti cijene

Nakon što je Vlada donijela odluku o zamrzavanju cijena različitih proizvoda, mnogi su se potrošači obradovali, primijetivši značajne uštede u svojim košaricama za kupovinu. Cijene bile su postavljene na maksimalne iznose, ali stvarnost je pokazala da se mnogi proizvodi mogu pronaći i po nižim cijenama od tih ograničenja.

Primjerice, litra suncokretovog ulja koja je imala maksimalnu cijenu od 1,72 eura, RTL-ovi novinari kupili su za 1,39 eura, što je ušteda od 43 centa. Slična situacija dogodila se i s rižom koja je bila ograničena na 2,29 eura po kilogramu, ali nabavili su ju za 1,99 eura, što im je donijelo uštedu od 30 centi. Od deset proizvoda koje su kupili, čak sedam pronašli su po nižoj cijeni od onih koje je odredila Vlada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se može pretpostaviti da bi cijene i bez Vladinih intervencija išle prema dolje, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da bi se to i dogodilo. Stručnjak za maloprodaju Dragan Munjiza sugerira kako je Vlada možda potaknula ovu situaciju ili je barem uhvatila pravi trenutak za svoje mjere.

Od 18. rujna očekuje se da će cijene voća, povrća i higijenskih proizvoda također pasti. Primjerice, kilogram jabuka koštao je 10 centi više od Vladine maksimalne cijene od 1,39 eura. Međutim, toaletni papir bio je jeftiniji od zamrznute cijene za 16 centi.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić ističe da su ove cijene prihvatljive i za potrošače i za trgovce, uz naglasak da su neki proizvodi sniženi za više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Udruge potrošača pak iznenađene su brzinom i jednostavnošću postizanja dogovora između Vlade i trgovaca. Sanja Keretić, predsjednica udruge Varaždinski potrošač, smatra kako trenutačni uvjeti idu u korist i potrošačima i trgovcima jer cijene su već bile u padu zbog završetka sezone i očekivanog daljnjeg smanjenja cijena nekih proizvoda.

Ekonomisti također predviđaju daljnji pad cijena u budućnosti, neovisno o Vladinim mjerama, jer će djelovanje Europske središnje banke na hrvatsku ekonomiju vjerojatno dodatno smanjiti cijene.

''Vladine mjere nakon šest će mjeseci potpuno izgubiti svoj smisao jer će u međuvremenu početi djelovati, odnosno prelit će se djelovanje mjera koje poduzima Europska središnja banka na hrvatsko ekonomsko područje i tu možemo očekivati nastavak pada cijena, neovisno o vladinim mjerama'', zaključio je ekonomist Damir Novotny za Danas.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!