Vijesti / Ostalo

svi vladini slajdovi

Vlada zamrzava cijene 30 proizvoda: Jogurt, jaja, Gauda, hrenkove, riža, limun, čokolada...

Vlada zamrzava cijene 30 proizvoda: Jogurt, jaja, Gauda, hrenkove, riža, limun, čokolada...
Jurica Galoić/PIXSELL

Uz paket mjera, Vlada će izmijeniti i dopuniti Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te donijeti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda

Na sjednici Vlade RH predstavljen je peti Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u sklopu kojega je, među inim, izmijenjena i dopunjena Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te se donijela odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda, piše net.hr.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je petom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je Plenković na sjednici Vlade dodavši kako Vlada, kao i obično, konzultirala ključne partnere - sindikalne središnjice, poslodavce i njihova udruženja i komore, umirovljenike, trgovce i bankare.

"Paket je plod konzultacija sa svim akterima", rekao je i naglasio kako je glavni cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne, jer je sadašnja cijena plina na snazi do kraja ožujka 2024. 

Nove mjere stupaju u 10. mjesecu. Prvi cilj je zadržati nisku cijenu električne energije. Prikazano je i kako Zagreb po tom pitanju stoji u odnosu na druge europske gradove.

Premijer kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda. "Počet će već ovih dana, mnogi će vratiti na razinu s kraja prošle godine", ustvrdio je.

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. "Poruka je ekonomska sigurnost, stabilnost i predvidivost za građane i gospodarstvo", rekao je.

Paket sadrži i mjere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cijena za određene vrste proizvoda.

Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.


Izdvojeno

Reci što misliš!