Vijesti / Ostalo

sve više zaraženih

Na koronu smo već zaboravili, a ona se vraća na mala vrata

Na koronu smo već zaboravili, a ona se vraća na mala vrata
Davor Puklavec/PIXSELL

Sada je prisutna varijanta omikron za koji kaže da nije toliko opasan, ali da treba što više virusa sekvencionirati kako bi se pratio pojavljuju li se novije i možda opasnije varijante

Prema najnovijim podacima od 11. rujna u Hrvatskoj je novih 226 slučajeva zaraze koronom te je sveukupno zaraženo 370 ljudi. U tjedan dana preminulo je također 12 ljudi. Više o situaciji s koronom donosi RTL.

Epidemiolog prim.dr.sc. Miroslavom Venusom objasnio je trebamo li se bojati novog vala virusa te koja je varijanta trenutno prisutna među nama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne mislim da je virus trenutno posebno opasan zato što se radi o varijanti omikrona. To nije novi tip virusa na koji bi naš imunološki sustav bio nespreman kao što se to dogodilo na početku pandemije. Naime, tada je naš sustav bio imunološki 'naivan' i za sve nas bio je opasan što se vidjelo po tome što se puno ljudi razbolijevalo i na kraju umrlo. Sad je to virus koji mutira i traži svoje mjesto pod suncem i to tako da postaje sve zarazniji, privikava se na nas", rekao je dr. Venus.

SARS-CoV2 prenosi se kapljičnim putem kroz zrak te navodi da je u tome "kvaka" s njim.

"Svi moramo disati pa se korona prenosi zrakom te zato izaziva određenu zabrinutost. Vidimo da to definitivno nije sezonski virus kao što je gripa koja se javlja zimi te znamo kako se ponaša. Zato i dalje treba pratiti i što više sekvencionirati virus kako bi mogli pratiti događa li se što zabrinjavajuće te hoće li se pojaviti nove varijante", kaže naš sugovornik.

Epidemiolog je podsjetio da se treba pridržavati mjera koje su sada samo na razini preporuka te ukazuje da se mnogi nisu pridržavali ni obaveznih mjera, pa sumnja da će se još manje pridržavati neobaveznih mjera.

Ponovio je i koje su sad preporuke za zaražene.

"Ako je netko pozitivan, trebao biti pet dana u samoizolaciji, a nakon toga još pet dana nositi masku tipa FFP2. Treba izbjegavati odlaziti među ljude. Doslovno - ne idite na skupove, kina, u školu. Ako ste u zatvorenom prostoru treba ga provjetravati, doslovno raditi propuh da ne dođe do povećanja koncentracije virusa u izdahnutom zraku", savjetuje ovaj liječnik.

Varijanta virusa koja je trenutačno prisutna u Hrvatskoj za sad izaziva blaže simptome. Dr. Venus kaže da od pacijenta koji su njega kontaktirali uglavnom dobiva informacije da se radi o grloboljama, osjećaju "grebanja" u grlu, curenju nosa i povišenoj temperaturi. Ali neki čak i nemaju temperaturu.

Stvar je opće zdravstvene kulture da svatko sa simptomima, ma koliko blagima, na nekoliko dana ne odlazi u kolektiv, navodi naš sugovornik.


Izdvojeno

Reci što misliš!