Vijesti / Ostalo

MUP objavio

Testne SMS-ove uzbunjivanja prvi će dobiti stanovnici Vukovarsko-srijemske županije

Testne SMS-ove uzbunjivanja prvi će dobiti stanovnici Vukovarsko-srijemske županije
Ilustracija/PIXABAY

Prvo će je u 9 sati ujutro dobiti građani Vukovarsko-srijemske županije...

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je u srijedu sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Po prvi puta njime će se u Hrvatskoj građane i sudionike civilne zaštite porukama na mobitel obavještavati o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnateljstvo civilne zaštite naglasilo je da je sustav razvijen u skladu s europskim direktivama te u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH objavilo je detalje o poruci koju će subotu dobiti svi građani u Hrvatskoj preko tri telekoma, A1, Telemacha i HT-a. Objavili su u koje će točno vrijeme građani primiti poruku, ali i njezin sadržaj.

Riječ je o jedinstvenom alatu kojim će se po prvi put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Neće svi dobiti u isto vrijeme

"Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK", sadržaj je SMS poruke za područje cijele Hrvatske koju će u subotu dobiti svi korisnici mobilnih usluga.

Međutim, poruku neće svi građani dobiti u isto vrijeme. Prvo će je u 9 sati dobiti građani Vukovarsko-srijemske županije. U 10 sati poruka će stići građanima iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. U 10. 30 sati testni SMS će stići stanovnicima Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske županije.

U 11 sati na redu su Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravstka i Brodsko-posavska županija. U 11.30 sati poruka će stići stanovnicima iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. U 13 sati poruku će dobiti građani Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županija. U 12 sati poruku će dobiti građani grada Zagreba, a u 13 sati ona će stići građanima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, prenosi net.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!